Србија

Важно обавештење! ДО ПОНОЋИ ЈЕ РОК, АКО СЕ ПРИЈАВИТЕ ДОБИЈАТЕ НОВАЦ ОД ДРЖАВЕ! Ево о чему је реч!

За програм „Моја прва плата“ у другој фази се до сада пријавило 20.000 незапослених. Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић позвао је све заинтересоване да се пријаве до поноћи.

Сви заинтересовани незапослени моћи ће данас до поноћи да се на порталу mojaprvaplata.gov.rs пријаве за истоимени програм Владе Србије. Програм „Моја прва плата“ финансира Влада преко Националне службе за запошљавање девет месеци, 20.000 динара за средњошколце, 24.000 за високошколце.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је за РТС да је било у плану да се пријави око 10.000 људи.

– Ми већ сада имамо захтеве и регистрацију за преко 20.000 људи, од чега је око 14.500 исказало своје интересовање за конкретне позиције и конкретне послодавце. Зато је ово и прилика да позовемо и оне који још увек нису поднели своје захтеве да то до поноћи ураде – поручио је Мартиновић.

Објаснио је да углавном могу да се пријаве лица с најмање средњом стручном спремом, као и да они и доминирају са око 60 одсто пријава, а преостали део је с високим образовањем. Указао је и да су послодавци исказали тражњу у приближно истом проценту лица са средњом стручном спремом.

Највише се пријављују лица из области администрације, економије, права, здравствене заштите, али и из техничко-технолошких наука.

– Видећемо какав ће бити биланс. Оно што је битно је да је око 3.500 незапослених већ изабрано од стране послодаваца, у оквиру овог броја око 14.500 који имају конкретне пријаве. Имамо добру конкуренцију и код послодаваца и код незапослених лица. То је одличан програм, још једна антикризна мера Владе – истакао је Мартиновић.

Мартиновић је навео да је дефинисана могућност и режим за послодавце који, такође, могу исти износ да уплате. Нису у обавези, али верује да ће већи број послодаваца, да би задржао људе који им требају, ангажовати и своја средства.

Није било масовних отпуштања радника

Оценио је да су мере Владе обезбедиле пуну стабилност и да је економија показала једну специфичну отпорност и флексибилност у овом периоду.

Истакао је и да није било отпуштања и сви индикатори на тржишту рада показују да нема негативних токова, као и да све то може да се илуструје и кроз тренутну анкету о радној снази.

– Ми већ годину дана имамо стопу незапослености која је испод 10 одсто, сада је на историјском минимуму 7,3 одсто. С друге стране, број лица на нашој евиденцији је први пут пао испод 500.000 – сада је 495.000. Број лица који прима накнаду за случај незапослености је овај пут најмањи, негде за око 5.000 мањи у односу на март или у октобру прошле године, што значи да није било масовних отпуштања – закључује Мариновић.

Такође, очекује такве токове најмање до краја године до када траје дејство антикризних мера Владе Србије.

Мартиновић верује да ће и наредна година показати стабилност и да ће стопа незапослености остати на нивоу земаља Еврозоне.

 

 

 

 

Извор: (Еспресо.рс/Ало.рс)