Србија

Важно обавештење! ЕВО ЗАШТО ПОСКУПЉУЈЕ ПУТАРИНА У СРБИЈИ: Цене ће бити више за пет до шест одсто

ВОЖЊА ауто-путем кроз Србију ускоро би могла бити скупља за пет до шест одсто. Вршилац дужности директора „Путева Србије“, Зоран Дробњак изјавио је у понедељак да ће предложити Влади Србије корекцију цена. Он је истакао да то не би било велико поскупљење, а да би „Путеви“ имали на располагању више новца за одржавање и обнову путне мреже и саобраћајница које су у надлежности локалних самоуправа.

Последњи пут је путарина поскупела у јуну прошле године, када су цене увећане за 12 одсто, а пре тога су кориговане за 10 одсто у јануару 2017. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сагласност надлежних „Путеви“ чекају и за почетак наплате путарине на саобраћајницама нижег реда. Како „Новости“ незванично сазнају, предлог је да у првој фази овог пројекта почне наплата на Ибарској магистрали и на путу између Београда и Ниша.

Путарину би требало да плаћају само камиони, а циљ је да се теретњаци склоне са магистрала и усмере на ауто-путеве. Ова идеја спомињана је још пре неколико година, али је актуелизована после отварања деоница на Ауто-путу „Милош Велики“, јер су упркос новом коридору теретњаци наставили да тутње Ибарском магистралом, како би избегли плаћање путарине.

У Плану јавних набавки, који је ово предузеће усвојило 30. октобра, пише да ће у четвртом кварталу, односно до краја 2020. године, бити расписан тендер за увођење система наплате путарине на путевима нижег реда. Наведена је и цифра од 250 милиона динара, колико је процењено да би могла коштати опрема за наплату.

У „Путевима“ су у понедељак, ипак, званично на питања „Новости“ одговорили да у овом тренутку пројекат увођења наплате на магистралама није актуелан, због економске ситуације, узроковане пандемијом вируса корона, али и због чињенице да почетак реализације овог пројекта зависи, пре свега, од сагласности Владе Србије, као и ресорног министарства.

РАЧУНИЦА

ПОВЕЋАЊЕ од око пет одсто значило би да путарина од Београда до Прешева уместо 1.460 динара, кошта око 1.550 динара, док би за вожњу између престонице и Димитровграда возачи плаћали нешто више од 1.350 динара. Накнада за деоницу Београд-Шид била би око 430 динара, а од Београда до Чачка око 440 динара.

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс