Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: Ово је од вечерас ваша обавеза – КАЗНЕ СУ ПАПРЕНЕ

Скупштина Србије усвојила је вечерас измене и допуне Закона о заштити становништва од заразних болести који представља правни оквир за мере и процедуре којим ће се, према речима надлежних, боље држати под контролом епидемија корона вируса и спречити веће негативне последице.

За закон је гласало 189 посланика, један посланик је био против, један уздржан, а један посланик није гласао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изменама и допунама закона уводе се новчане казне за кршење заштитних мера. У износу од 30.000 динара казниће се за прекршај лице одговорно за примену личне заштите од инфекције ако не обезбеди непосредну примену тих мера, а са 5.000 динара казниће се за прекршај физичко лице ако се не придржава мера личне заштите од инфекције.

Новчаном казном од 300.000 динара казниће се правно лице ако не предузме радње и активности ради примене мера личне заштите од инфекције, као и ако не одреди лице одговорно за непосредну примену тих мера, а са 150.000 динара казниће се за тај прекршај предузетник, а одговорно лице новчаном казном од 50.000 динара.

У Предлог измена и допуна уврштен је и вирус корона, а уведена је и категорија контакта као лица која су дужна да се придржавају мера и упутстава које утврди лекар.

Уведене су и неповољна епидемиолошка ситуација, кућна изолација, самоизолација, карантин, превоз, изолација, здравствени надзор, а у кућним условима и лична заштита.

Изменама закона регулисано је и да потврда од епидемиолога буде довољан доказ послодавцу да радник не ради у утврђеном временском периоду, а да му припада плата.

Изменама закона даје се овлашћење министру да пропише обавезну или препоручену имунизацију за одређене особе, а ради спречавања уношења вируса у земљу, министар може наредити мере за заштиту и лабораторијско испитивање при уласку у земљу.

Влада Србије ће моћи да ограничи улазак у Србију особама које долазе из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом, одлучити о отварању објеката за карантин, о лечењу у иностранству уколико су капацитети у земљи попуњени, образовати Кризни штаб.

Надзор над применом мера, поред Санитарне инспекције, убудуће може да спроводи и локална самоуправа преко Комуналне милиције. Санитарни инспектор, поред овлашћења која је имао до сада, може убудуће израдити и прекршајни налог док Комунална милиција може да нареди да се испразни простор у ком је дошло до кршења заштитних мера и да затвори објекат најдуже до 72 сата.

Посланици Скупштине Србије одлучили су да постоје оправдани разлози за ступање на снагу у року краћем од осам дана од дана објављивања у Службеном гласнику.

Извор: Курир.рс/Танјуг