Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ! Пазите шта радите: По новом закону домаћину прети казна од 150.000 динара ако ово уради! Ево о чему је реч!

Ко организује журку или слави славу са више од пет особа у затвореном простору ризикује казну од 50.000 до 150.000 динара, на основу измена Закона о заштити становништва од заразних болести које су ступиле на снагу прошлог петка.

Виновника овог прекршаја могу комуналној инспекцији или комуналној милицији пријавити и сами грађани путем јединственог контакт центра Координационе комисије за инспекцијски надзор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, нове мере које је донела Влада Србије ступиле су на снагу у уторак увече, а то значи да сви објекти услужних делатности, осим апотека, бензинских пумпи и ресторана који имају доставу, морају да буду затворени у 21 сат. Ова мера је орочена на две недеље, односно до 1. децембра, а ако се епидемиололшка ситуација до тада не смири, прете нове, још драстичније мере!

Ипак, ни тренутне нису толико благе. Једна од њих, на основу измена Закона о заштити становништва од заразних болести, предвиђа високе новчане казне за организаторе журки или слава са више од пет особа у затвореном простору.

Колике су те казне и ко се и у којим околностима кажњава приликом непрописног организовања журки и прослава открива за “Блиц” Драган Пушара, шеф јединица за инспекцију при Министарству државне управе и локалне самоуправе.

– Новчану казну од 50.000 до 150.000 динара добија власник стана у коме је организовано окупљање више од пет особа у затвореном простору – каже Пушара.

Уколико се ради о закупу стана, рецимо, на дан, онда санкцију може сносити или власник или организатор окупљања.

Они који издају станове тек у проблему

– Ако не постоји уговор о закупу власник стана сноси одговорност по два основа. Прво зато што нема такав уговор и ту се новчана санкција креће од 500.000 до миллион и по динара и друго због организовања окупљања са више од пет особа у затвореном простору за шта је запрећена новчана казна од 50.000 до 150.000 динара. Коначно, ако постоји уговор о закупу онда казну мора да плати организатор окупљања у износу од 50.000 до 150.000 динара – објашњава Пушара.

Како додаје, висину казне одређује судија за прекршаје и то, пре свега, на основу тога да ли је реч о првом или прекршају који се понавља.

Прекршај поред комуналне инспекције или милиције могу открити и сами грађани.

– Уколико виде или чују журку, славу или било каквог друго окупљање више од пет људи у затвореном простору грађани то могу да нам пријаве путем јединственог контакт центра Координационе комисије за инспекцијски надзор. Могу да попуне онлајн формулар или да позову на број 011/6350-322. Најбоље би било да оставе снимак, фотографију или тонски запис као доказ како бисмо имали материјални доказ за прекршај и смањили ризик од лажних пријава – наглашава Пушара.

Иначе, око 1.100 комуналних инспектора и 400 комуналних милицајаца проћи ће од сутра обуку о новим овлашћењима која су добили прошлог петка када су ступиле на снагу измене Закона о заштити становништва од заразних болести.

Тренутно комунални инспектори и комунални милицајци излазе на терен, али имају само саветодавну улогу то јест упозоравају грађане на прекршаје. Нама није циљ да одмах почнемо да кажњава већ и да скренемо пажњу људима на непрописно понашање. Обука ће бити завршена у понедељак када ће комунални инспектори и комунални милицајци почети и да кажњавају на основу нових овлашћења – подвлачи Пушара и додаје да ће у Београду обуку проћи око 300 комуналних инспектора и 180 комуналних милицајаца.

Која су нова овлашћења комуналаца?

Како је “Блиц већ писао, изменама закона комунални инспектори и комунални милицајци могу да контролишу и санкционишу неношење маске или непоштовање физичке дистанце у отвореном и затвореном простору.

То конкретно значи да комунални милицајац или градски комунални инспектор (туристички, еколошки, тржишни…) може да напише на лицу места казну од 5.000 динара свакоме ко, рецимо, у затвореном простору не носи маску или не поштује прописану физичку дистанцу.

Такође, градски комунални инспектор или комунални милицајац може на лицу места да пише казну правном лицу уколико, примера ради, у угоститељском објекту не постоји довољан размак између столова или у односу на квадратуру има више гостију него што је дозвољено. Новчане санкције за правно лице се крећу од 50.000 до 300.000 динара.

Иначе, градски комунални инспектори и комунални милицајци немају изменама Закона о заштити становништва од заразних болести сва овлашћења санитарних инспектора већ само она која не залазе у струку медицине.

То јест санкционисаће оне прекршаје противепидемиолошких мера које су видљиве и оком лаика. Примера ради, моћи ће да кажњавају и ноћне клубове због организовања журки где је, одмах на први поглед, јасно да нико не носи ни маску нити поштује физичку дистанце у шта су се недавно уверили и новинари “Блица”.

Ако се има у виду да само у Београду има око 370 комуналних милицајаца и да је у претходна три месеца у акцијама контроле противепидемиолошких мера учествовало 53 различтих градских инспектора у престоници јасно је да ће републички санитарни инспектори сада имају велико појачање. Подсећања ради, градски инспектори до сада су могли да кажњавају само због непоштовања радног времена и то на основу Закона о угоститељству.

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс