loading...
Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ! Ово су нове мере које је прописала Влада Србије! Ево шта треба да знате!

Влада Србије прописала је нове мере за сузбијање ширења корона вируса које ступају на снагу од уторка. У складу са тим очекује нас доста промена у свакодневном животу, а како кажу надлежни, сваку од мера мораћемо строго да поштујемо.

Већина мера је прецизирана, док су за неке остале и недоумице, те није потпуно јасно како ће тачно бити спровођене, а ово су сви детаљи забрана које нас очекују од уторка:

1. Краће радно време

Скраћење радног времена до 18:00 часова ресторанима, кафићима, баровима, клубовима, кладионицама и тржним центрима – тачно тако гласи нова мера која на снагу ступа од уторка.

Дакле, поново ће промене најпре претрпети угоститељи и сви који се баве сличним делатностима. Поред додатно скраћеног радног времена оно што је свакако и даље на снази односи се на обавезно ношење маске у затвореном простору, као и одржавање физичке дистанце од два метра.

У кафићима и ресторанима лице без маске може да буде једино док је за столом, а у свим другим околностима маска је обавезна.

Подсећамо, претходно је радно време било дозвољено до 21 сат, а од ове мере изузете су биле једино апотеке и бензинске станице, што сада није прецизирано.

2. Обавезна заштита

Обавезно и безусловно коришћење личне заштитне опреме (ношење заштитне маске) у затвореном простору, као и на отвореном простору у оним ситуацијама где се не могу избећи међуљудски контакти – је још једна нова мера.

Ношење заштитне маске у затвореном простору је нешто што се не мења током трајања целе епидемије, међутим све се чешће говорило и о маскама на отвореном.

То је била препорука коју је струка свакодневно наглашавала, а и сада се као обавезна мера истиче да су маске обавезне и на отвореном простору у оним ситуацијама где је немогуће одржати физичку дистанцу.

Дакле, уколико чекате у реду, налазите се у пешачкој зони или било ком другом месту где је немогуће одржати социјалну дистанцу маска је обавезна.

3. Забрана окупљања

Забрана свих јавних окупљања с присуством више од пет особа, у затвореном и на отвореном простору. Од ове мере изузети су радне организације, школске установе, продавнице, тржни центри и слични објекти, за које важи прописано ограничење броја присутних особа у сваком тренутку у односу на квадратуру објекта минимум четири метра квадратних по особи.

Ова мера ступила је на снагу 6. новембра, те и даље важи, а о њој је тада говорила и др Дарија Кисић Тепавчевић.

– Забрана се односи на окупљање на јавним манифестацијама, што се односи на прославе, конгресе и семинаре. Мисли се на организована окупљања. Не односи се на школску и радну средину – нагласила је тада она.

Овим се дакле забрањује свако организовано окупљање, што се најпре мисли на прославе и приватне журке, али и на свако друго присуство више од пет особа.

4. Рад од куће

Иако се раније о овоме мало говорило, једна од нових мера је омогућавање рада од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта.

Министар здравља Златибор Лончар, рекао је данас, коментаришући нове мере да су два разлога у овом случају пресудна.

– Међу мерама је да се омогући рад од куће и то из два разлога да људи не праве контакте и да растерете градски превоз – рекао је он.

Остаје питање колико је у појединим делатностима да се ова мера и примени.

То се најпре односи на државне органе, послове које имају свакодневне контакте са странкама где је готово немогуће омогућити рад од куће.

Ипак, како је наведено да се мера односи на омогућавање рада од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта, одређени запослени мораће и даље, упркос овој мери да свакодневно одлазе на посао.

5. Појачана контрола у превозу

Строга контрола обавезе ношења заштитне маске у возилима јавног превоза, уз ограничење максималног броја путника у возилу на половину декларисаног капацитета возила – тачно тако гласи још једна нова мера.

Како је градски превоз једно од главних места преношења вируса надлежни су стално, поред ношења маске, апеловали и на контролу спровођења ове мере.

Сада ће и градски превоз претрпети измене јер ће број путника бити ограничен, те ће морати да се обезбеде и додатна возила како се не би стварале гужве.

– Појачаћемо градски превоз да би биле мање гужве, када се попуни градски превоз до 50 одсто путника, неће стајати на станици, док се не рашчисти гужва – истакао је данас Лончар.

Остало је нејасно како ће путници излазити из возила, уколико не стаје на станици?

6. И остале мере под додатном контролом

Поред градског превоза, контрола ће бити појачана и у случају кућне изолације, кућног карантина односно самоизолације, као и свих осталих противепидемијских мера које су на снази.

Кућна изолација се прописује као противепидемијска мера издвајања инфицираних особа без симптома или са симптомима болести која не захтева лечење у болници.

Према закону, карантин у кућним условим налаже инфектолог или други доктор медицине у складу са наредбом министра, о чему обавештава епидемиолога надлежног института, завода за јавно здравље или друге надлежне здравствене установе.

Дужина трајања карантина у кућним условима одређује се у времену трајања максималне инкубације одређене заразне болести.

Детаљније о контроли карантина можете да прочитате овде.

7. Промене и у образовним установама

Школска настава могла би, због погоршања епидемиолошке ситуације, да претрпи одређене измене. Разматра се неколико опција од којих је тренутно најизвеснија да старији разреди прелазе на онлајн, а млађи и даље иду на часове у учионице.

Према сазнањима “Блица”, коначна одлука још увек није донета и дефинитивно би требало да буде пресечено у понедељак.

Дилема је још увек да ли да на онлајн пређу и старији разреди Основних школа, односно од петог па навише. Према тренутној замисли, средње школе и факултети били би онлајн.

У учионице на наставу и даље би ишли најмлађи од првог до четвртог. Вртићи су и даље отворени.

Иако се сви ови модели разматрају, тренутно нико пре одлуке Кризног штаба не може са сигурношћу да тврди, да се ипак неће одложити одлука.

Уколико буде усвојена мера о селективном преласку на онлајн она ће бити орочена на десет или 15 дана.

Све мере су орочене на период од 10 дана, након чега ће бити изнова размотрене у складу са кретањем епидемиолошке ситуације.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс

loading...