Србија

Важно обавештење за возаче! На снази су нова правила, а ево шта морате имати у аутомобилу

ОД 1. новембра обавезно је паљење дневних или кратких светала, а време је да вас подсетимо и на зимску опрему

Гуме су један од најважнијих делова возила, а будући да посредују између аутомобила и улице, пресудне су за сигурност. Неупитно је требамо ли заменити летње гуме зимским чим почну зимски услови вожње, односно чим се температура ваздуха спусти испод +7°Ц. Тада летне гуме губе еластичност, као и својства приањања на подлогу која имају у условима за која су предвиђена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Летња гума по снегу готово да нема никакве шансе. Најбитније, њом се продужава зауставни пут, што може бити опасно. Код температуре од -10°Ц, аутомобил с летњим гумама, при брзини од 60 километара на сат зауставиће се након 55 метара, док ће се аутомобил који има зимске гуме, зауставити након 44 метра. На нижим температурама пут кочења још је дужи.

Каква је прописана зимска опрема у европским земљама?

У многим државама Европе закони у погледу зимске опреме возила врло су различити. У већини држава та је обавеза датумски одређена, а код других је обавезна зимска опрема кад су на снази зимски услови на улицама, односно кад је на путу снег, угажени сњег или кад је поледица.

У већини европских држава, зимску опрему чине четири зимске гуме, али у појединим државама под зимском опремом допуштене су четири летње гуме, минималног утора до четири милиметра, с ланцима за снег у пртљажнику.

У наставку је табела с информацијама о зимској опреми у Еуропи.

Списак држава, законских обавеза и детаљи:

Албанија – АL, NЕ, Иако нема законске регулативе везане уз зимску опрему, ланци за снег морају бити у возилу од 1. новембра до 30. априла.

Аустрија – А, DА (од 1. 11. до 15. 4.), Сва возила морају имати зимску опрему. Казне од 35€ до 5.000€. Гуме морају бити М+С и утори морају бити дубоки минимално 4 мм. Такође, уместо зимских гума на возилу може бити и комбинација летњих гума с ланцима.
Белгија – B, NЕ, Ланци за снег допуштени на цестама које су покривене снегом или/и ледом.
Босна и Херцеговина – БИХ, ДА, (од 15. 11. до 15. 4.), Обавезна је зимска опрема без обзира на временске услове. Зимска опрема подразумева четири зимске гуме (мин. 4 мм дубине утора) или четири летње гуме (мин. 4 мм дубине утора) с ланцима у пртљажнику у случају зимских услова.

Бугарска – BG, DA, (од 15. 11. до 1. 3.), Обавезне су зимске гуме или летње гуме с минималним утором од 4 мм, такође ланци морају бити у пртљажнику. Странцима који улазе у државу без одговарајуће зимске опреме неће бити допуштен улазак.

Кипар – CY, NE, Нема законског ограничења.

Црна Гора – МNE, NЕ, У зимским условима морају имати зимске гуме означене с М+С. Вриједи и за возила регистрована у иностранству. Теретна возила од 15. новембра до 31. марта у опреми морају имати лопату за снег. Ланци за снег су допуштени.

Данска – DК, NЕ, Ланци за снег допуштени су од 1. новембра до 15. априла.

Француска – Ф, NЕ, У зимским условима саветује се кориштење М+С гума. Минимална дубина утора гума је 3,5 мм.

Грчка – GR, NЕ, Нема законског ограничења.

Исланд – IS, DA, (од 1. 11. до 14. 4.), Обавезне су зимске гуме с минималним уторима од 3 мм током зимског периода. Ланци су забрањени у условима кад њихово кориштење може оштетити колник.

Италија – I, NЕ, На подручју Вал д’Аоста: од 15. октобра до 15. априла на аутомобилу је обавезна зимска опрема (зимске гуме или љетне гуме + ланци). На осталим подручјима, зависно о знаковима, зимска опрема обавезна је од 15. новембра до 15. априла.
Мађарска – H, NЕ, На неким подручјима обавезно је коришћење ланаца за снег.
Македонија – МК, DА, (од 15. 11. до 15. 3.), Сва возила морају имати: 4 зимске гуме (минимум утора 4 мм) или летње гуме (минимум 4 мм утора) + ланци. Возила 4WД: 4 зимске гуме (мин. 6 мм дубина утора) или љетне гуме (мин. 6 мм утор) + ланци. Возила изнад 3,5 т: зимске гуме на свим котачима (мин. 6 мм утор) или летње гуме (мин. 6 мм утор) + ланци, лопату за снег.

Малта – М, NЕ, Нема законског ограничења.

Норвешка – N, NЕ, Зимске гуме или ланци за снег морају се користити уколико је улица прекривена снегом или ледом. Зимска опрема је препоручена, али није обавезна. Без обзира на зимске условима, увек морају имати ланце за снег. Минимум утора 3 мм.

Немачка – D, DА (нема датумског ограничења), Од 2010. године обавезне су зимске гуме у случају снега, поледице, леда на путу, бљузге и угаженог снега. Забрана кориштења летњих гума у зимским условима. Сва возила регистрирана у Немачкој или изван ње, морају имати зимске гуме на сва четири котача у зимским условима. Зимске гуме морају имати ознаку М+С или пахуљицу.

Пољска – PL, NЕ, Саветују коришћење М+С гума. Обавеза ланаца за снег регулирана је саобраћајним знаком.

Румунија – RО, DА (нема датумског ограничења), У случају зимских условима на пут (снег или лед) обавезна је зимска опрема на свим котачима. Минимална ознака на гумама мора бити М+С или М&С с минималним утором од 4мм. Теретна возила морају имати лопату за снег.

Русија – RUS, DА (од 1. 12. до 1. 3.), Обавезне су зимске гуме минималног утора од 4 мм за сва возила. Саветује се кориштење ланаца за снег на подручју Урала.

Словенија – SLO, DА (од 15. 11. до 15. 3.), Обавезна је зимска опрема унутар временског периода, као и изван временског периода у случају зимских условима на путу. За возила до 3,5 т: 4 зимске гуме или летње гуме (мин. 4 мм утора) + ланци.

Србија – SRB, DА (од 1. 11. до 1. 4.), Обавезна је зимска опрема. У зимским условима возила морају имати М+С гуме на погонским котачима возила до 3,5 т. Минимална дубина утора је 4 мм. Ланци за снег су обавезни на означеним деоницама. Аутобуси и камиони морају имати лопате за снег.

Шпанија – Е, NЕ, Нема законског ограничења. Ланци за снег су допуштени.

Шведска – S, DА (од 1. 12. до 31. 3.), У зимским условима сва возила, регистрована у Шведској, али и изван ње, морају имати зимске гуме с ознаком М+С минималне дубине утора 5 мм. Саветује се ношење ланаца за снег у пртљажнику.
Турска – ТР, DА (од 1. 12. до 1. 4.), Обавезна је зимска опрема. Гуме морају имати ознаку М+С или пахуљицу.
Уједињено Краљевство – UК, NЕ, Зимске гуме нису обавезне, али су допуштене. Ланци за снег и чарапе за снег су, такође, допуштени.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс