loading...
Србија

ВЛАДА СРБИЈЕ ДОНЕЛА НОВЕ МЕРЕ: Продужено скраћење радног времена, ево шта још

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници нове мере за сузбијање епидемије изазване вирусом корона које се односе на ученике основних и средњих школа.

У периоду од 30. новембра до почетка зимског распуста настава ће се за ученике од петог до осмог разреда основних школа и за ученике средњих школа изводити на даљину.

– Зимски распуст почиње 21. децембра 2020. године, а завршава се 15. јануара 2021. године и важиће за све ученике основних и средњих школа на територији Републике Србије – наведено је у саопштењу Владе Србије.

Влада Србије донела је одлуку да се продужи мера скраћења радног времена до 18 часова ресторанима, кафићима, баровима, клубовима, кладионицама и тржним центрима, а продавницама и другим малопродајним трговинским објектима до 21 час – до 15. децембра 2020. године.

Све претходно усвојене мере остају на снази.

На данашњој седници усвојен је Предлог закона о фискализацији којим се Пореској управи омогућава да ефикасније прати и контролише пореске обвезнике код којих постоји ризик од избегавања плаћања пореза.

Такође, омогућава се повећање броја пореских контрола у самом седишту пореског органа, чиме се смањује потреба за теренским контролама. Нови закон ће омогућити ефикаснију контролу свих испорука добара и пружених услуга на мало, укључујући и примљене авансе за будући промет добара и услуга.

Нови модел фискализације

Законска решења предвиђају да се у моменту промета на мало сваки рачун фискализује и да се Пореској управи обавља пренос података о издатим фискалним рачунима путем сталне интернет везе у реалном времену.

– Нови модел фискализације предвиђа свеобухватни обим фискализације с тим да је изузетно могуће поједине делатности изузети од обавезе евидентирања промета на мало преко електронског фискалног уређаја само у посебно оправданим случајевима – пише у саопштењу.

Додаје се да ће поред наведеног предложено законско решење отклонити уочене недостатке садашњег система фискализације (поступак фискализације/дефискализације фискалних каса, редовно сервисирање, чување контролних трака и остало) чиме се смањују трошкови пословања, укида непотребно администрирање и ствара бољи пословни амбијент.

Чланови Владе Србије усвојили су и програм финансијске подршке спортским организацијама у отежаним економским условима услед пандемије ковида-19. У циљу очувања стабилности система спорта у олимпијским и параолимпијским гранама спорта обезбеђена су средства у износу од 1.100.000.000 динара.

Извор: Курир.рс/РТС

loading...