Регион

ВЛАДИКЕ ЈЕДНОГЛАСНО ОДЛУЧИЛЕ: Ако Вучић држи говор на сахрани – скидамо мантије!

Владике које су претходне вечери боравиле у Подгорици, једногласно су одлучиле да председник Србије Александар Вучић не може да говори на сахрани митрополита црногорско-приморског Амфилохија, сазнаје Нова.рс.

Наш саговорник додаје да је састанак одржан претходне ноћи у касним вечерњим сатима, те да је један од владика нарочито био против Вучићевог обраћања, јер је, како наводе, прегазио косовски завет.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Епископи су се синоћ сагласили да је добро што је Вучић дошао у Подгорицу да тражи опрост од митрополита Амфилохија, али да није достојно да говори над његовим одром”, каже наш извор из Митрополије.

Иако првобитно није ни било планирано да се председник Вучић обрати окупљенима на сахрани митрополита Амфилохија, медији су данас пренели да га је патријарх Иринеј ипак позвао да одржи говор, премда није било званичне потврде тог позива. Вучић је данас, док је служена литургија за преминулог митрополита, са делегацијом из Београда одржао конференцију за медије испред Српске куће у Подгорици, што је код верника који пристижу у Саборни Храм изазвало велико огорчење.

Нова.рс је у међувремену добила потврду да председник Србије ипак неће говорити на сахрани митрополита, као и да је један црквени великодостојник запретио да ће скинути мантију и напустити скуп уколико Вучић буде говорио. Поједини епископи били су нарочито револтирани могућношћу да Вучић говори на сахрани митрополита пошто сматрају “да је срамота да такав човек држи говор зато што је до пре неки дан спроводио медијски линч над Амфилохијем”.

“Медији блиски режиму су данас пустили вест како патријарх тражи да Вучић говори. Истина је да су Вучићеви људи притискали Јоаникија и тражили од патријарха Иринеја да дозволе његово обраћање. Патријарх је пренео ту поруку, али су му епископи поновили став да је то немогуће и непримерено”, објашњава извор Нова.рс и поново подсећа који су разлози због којих Вучић није достојан говорник.

Није могао да га “смисли”

“Амфилохија за живота није могао да смисли. О њему су његови људи све најгоре писали. А други разлог и једнако важан је прича око Косова. Није случајно владика Атанасије над одром свог најбољег пријатеља подсетио у присуству Вучића на косовски завет и поручио да нема издаје”, објашњава наш саговорник и додаје да су притисци током данашњег дана били прилично јаки:

“Данас су у Подгорицу стигли Иринеј Буловић и владика Давид. Они нису присуствовали јучерашњем састанку. Такође, иако није епископ, патријархов секретар Дејан Накић је цео дан лобирао за Вучића као говорника и позивао се на патријарха. Ето одакле та вест у режимским медијима”, објашњава нам саговорник из Митрополије.

Други “протест” свештенства

Почетком ове године председник Србије Александар Вучић требало је да посети Црну Гору, а онда је саопштио да неће ићи у Пљевља на Бадњи дан, објаснивши да се не плаши упркос прогнозама да ће у Црној Гори доћи до немира и хаоса због његове посете, већ да жели да избегне да на било који начин нашкоди српском народу који тамо живи.

Међународна заједница, ипак, тада је оценила да би његова посета Пљевљима била “доливање уља на ватру”, а убрзо се прочуло и да је владика Амфилохије одбио сусрет са њим.

Извор: Нова