Србија

ВУЧИЋ: Ако кажете да морамо да их затварамо, затвараћемо их!

У трећем кварталу у односу на други мали смо раст од 11 одсто, али то нама није толико важно. Важно је да смо имали у трећем кварталу раст од минус 1,3 одсто и да је то најбољи показатељ у целој Европи. Мислим да ћемо остати на првом, у најгорем случају на другом месту, рекао је председник Александар Вучић, након седнице Владе на којој се, између осталог, причало и о економском развоју Србије.

Како је рекао, према прогнози ММФ у наредне три године, укључујући и ову, укупан раст Србије ће бити 10,2 одсто. Цела источна Европа имаће раст од 2,2 одсто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Навео је да ће Северна Македонија имати привредни раст 4,3 одсто, Албанија 3,8 одсто, Румунија 2,5 одсто, БиХ 2,1 одсто, Бугарска 3,6, цела источна Европа 2,2 одсто, тзв. Косово 1,7 одсто, Словенија 1,5 одсто, Мађарска 1,5 одсто, Хрватска 0,7, Црна Гора -3,3 одсто.

Истиче да ће до краја 2022. године Србија „побећи“ са три и по милијарде евра Хрватској, а Црној Гори за још пет милијарди евра.

Молба Кризном штабу: Не затварајте угоститеље

Председник је оценио је да је због свега тога важно да не затварамо нашу економију.

Замолио је, како је рекао, премијерку Ану Брнабић и све чланове Кризног штаба да, уколико је могуће, не доносе одлуку о затварању угоститељских објеката, како не би остали без прихода.

„Молио сам данас и претходних дана, и председницу владе и Кона, Пелемиша, Стевановића, Кисић и све остале из Штаба… само ако је могуће да не затварамо све у угоститељству и свуда, ако је могуће, али, наравно, ако није, ми ћемо да затворимо“, рекао је Вучић.

Истиче да је у овим тренуцима „сваки динар“ потребан људима који раде у угоститељству, с обзиром да су у ранијим таласима пандемије најмање радили.

О јавном дугу и индустрији

Како је оценио, готово све земље у окружењу имају већу стопу јавног дуга. Ми смо, како је оценио, испод 60 одсто и то значи да смо на сигурном месту.

Вучић је рекао и да је на Влади договорено да ћемо бити једна од ретких земала која ће ићи на повећање не само минималца, већ и зарада у јавном сектору и пензија.

Вучић је навео и да би било значајно и добро за земљу када би ИТ сектор, чији извоз ове године учествује у БДП-у са 5,6 одсто, порастао на шест одсто, поготово зато што је тешко за очекивати да пољопривреда, после три, и четврту годину за редом оствари рекордне резултате.

„Индустријска производња расте, а то је крвоток, суштина“, рекао је Вучић.

Он је изнео податак да је прерађивачка индустрија забележила раст од 2,3 одсто у односу на трећи квартал 2019. године, укупна индустрија раст од 3,1 одсто, а пољопривреда је „порасла“за 4,5 процената.

Молбе и ноћних клубова

Пре неки дан, подсетимо, Удружење ноћних клубова и барова (НОБ) навело је да 16.000 људи приходују од ноћних барова и клубова као и да је евентуалним додатним скраћењем радног времена 64.000 људи потенцијално угрожено у угоститељству, само у Београду.

Извор: Блиц