Србија

ВУЧИЋ БРУТАЛНО ИСКРЕН! Само две ствари нас могу спасити од короне!

Председник Србије Александар Вучић обишао је завршне радове на изградњи нове ковид болнице у Војном комплексу „Земун економија“ на Батајничком друму у Београду. Рок за завршетак радова је 1. децембар, а први пацијенти требало би да буду примљени дан касније.

Као грађанин Србије је, наводи, поносан што је за четири месеца изграђена та, како је истакао, велелепна болница.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Чекамо као озебло сунце да за седам дана отворимо макар овај ковид део са 500 места интензивне неге. Много ће да нам значи. Када прође време коронавируса, онда ћемо ову болницу користити за друге болеснике. У ову болницу и у Крушевцу уложићемо 60 милиона евра, а у опремање рачунајте још 30 милиона евра, можда и нешто више. То смо из сопствених средстава успели да платимо да бисмо сачували здравље и животе људи“, казао је Вучић.

Замолио је људе да се раније јаве лекарима, јер после десет и 12 дана неретко се дође до смртног исхода јер се људи касно јаве.

Најавио је да ће се ићи и на тестирање 30.000 људи дневно.

„Ви само израчунајте колико нас само тестови коштају на дневном нивоу. Како је рекао аустријски канцелар спас је само у масовном тестирању и вакцини. Тестирањем се бар ти људи понашају дисциплинованије. Масовно тестирање је суштинско. Рано откривање и изолација, то је суштина лечења и борбе против ове инфекције. Друга ствар је вакцина. Пробаћемо да обезбедимо макар милион доза до краја године“, рекао је Вучић.

Напомиње да је Србија у Ковакс систему и да „разговарамо са свим земљама“.

„Ми смо део ковакса, ако ЕУ они набављају Фајзер, и ми ћемо, не питамо колико кошта. Ако набављају Модерну, и ми ћемо. Али, разговарамо и са нашим кинеским и руским партнерима. И са Британцима, за Астразенеку… Разговарамо са свима не бисмо ли што пре дошли до вакцине“, поручио је Вучић.

Ситуација више него озбиљна

Наводи да болница у Крушевцу одлично напредује.

„Ми смо ваљда једини у Европи који су успели да за тако кратко време изграде овакву болницу. Ово ће бити највећа болница у ковид систему“, казао је Вучић.

Наводи да оно што „смо урадили, урадили смо све што смо могли“.

Наводи да ће та билница бити у систему Клиничког центра Србије и да ће бити као мали град.

У болници ће се лечити људи са средње тешком и тешком клиничком сликом.

„Биће и са лакшом ако не буде другде места где ћемо моћи да их сместимо. Биће 1.500 медицинског особља овде и 900 у Крушевцу“, напоменуо је Вучић.

Истакао је да је ситуација више него озбиљна, када се зна да је у болницама 6.500 лежајева попуњено.

У том смислу, додао је да је последња опција да ортопедија Бањица постане ковид болница, а управо се и жури са болницом у Батајници, да до тога не би дошло.

„Јер, падне ли ледена киша или снег у страшном смо проблему, шта ћемо са људима са отвореним преломима, ако све буде ковид болница“, казао је Вучић.

„Први ћу примити вакцину“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће први примити вакцину против короне када стигне у Србију.

„Када злоба, пакост и мржња побеђују сваки разум… У свету свега неколико земаља покушава да произведе вакцину, а онда неки питају где је Вучићева вакцина“, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да прокоментарише то што они који га критикују постављају питање – „шта би са Вучићевим вакцинама?“.

Председник одговара да ће ускоро вакцина да стигне и да ће ти исти сигурно када буде дошла тврдити како није довољно сигурна.

„Ево, ја ћу да је примим први, а примићу је први са војницима, којима командујем, е онда ће да кажу да сам себе обезбедио да примим вакцину, а друге нисам“, навео је Вучић.

Додаје да ће, како год да уради, увек бити исто ако неко хоће да вас мрзи.

Вучић истиче да се на то не треба оствртати и да највећи број грађана у Србији су пристојни људи који брину о нашој земљи.

Председник је, одговарајући на то питање, у шали закључио: „Сутра ћу да измислим неку вакцину, бићу нови Луј Пастер“.

Нова болница, чија је изградња почела 1. августа, биће мултифункционална, са 550 кревета интензивне и око 800 полуинтензивне неге, а имаће укупно 18.000 квадрата.

Вредност радова је четири милијарде динара, плус још око две милијарде за опрему, односно укупно око 70 милиона евра.

Уз председника Вућића радове обилазе и министар одбране Небојша Стефановић, министар здравља Златибор Лончар, директор Инфективне клинике Горан Стевановић, градоначелник Зоран Радојићић и заменик градоначелника Горан Весић.

Истовремено, гради се и ковид болница у Крушевцу, која би требало да буде готова до Светог Николе, где су радови вредни две милијарде динара.

 

 

 

 

 

 

Извор: ТАЊУГ, РТС