Србија

ВУЧИЋ ЋЕ ГОВОРИТИ НА САХРАНИ ПАТРИЈАРХА: Ово су сви детаљи опроштаја од упокојеног Иринеја у Храму Светог Саве

Патријарх Иринеј биће сахрањен у недељу у крипти Храма Светог Саве на Врачару, у Београду, саопштила је Српска православна црква.

Претходно, у суботу ће његови земни остаци бити изложени у Саборној цркви.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Курир сазнаје и представља вам протокол предвиђен за оба дана.

За сутра у 8.30 предвиђен је дочек земних остатака и уношење у Патријаршијски двор. Припадници Војске Србије ће унети ковчег, а касније ће га пренети у Саборну цркву.

Одмах по уношењу ковчега, у Патријаршијском двору биће обављен мали помен.

У 9.00 у Саборној цркви почиње биће служена Света заупокојена литургија.

Служиће је митрополит дабробосански Хризостом и епископи – шумадијски Јован и крушевачки Давид, затим архијерејски намесници, протојереји-ставрофори Бранко Митровић, Бранко Топаловић, Божо Бакајлић и старешина Саборне цркве Петар Лукић, као и ђакони Радомир Перчевић и Дамјан Божић.

За 11.30 предвиђен је пренос ковчега из Саборне цркве у Храм Светог Саве. Припадници Војске Србије ће направити шпалир испред храма, а унутра београдски свештеници.

У 12.30 биће обављен мали помен.

Ковчег ће бити прекривен мандијом, малим омофором и митром.

У недељу, на дан сахране, протоколом је предвиђена Света литургија у 9.00 у Храму Светог Саве, митрополита Хризостома и присутних архијереја, 12 свештеника и четири ђакона.

На литургији ће беседити епископом бачки Иринеј.

Опело почиње у 11 сати.

После опела беседиће протојереј Петар Лукић у име београдских свештеника, митрополит Хризостом, затим и председник Републике Србије Александар Вучић и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Свештеници ће ковчег пренети у крипту Храма.

Извор: Курир.рс