Србија

Вучић доделио одликовања заслужнима у борби против ковида 19! Ево ко је у питању!

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић уручио је одликовања заслужним појединцима и институцијама у борби против ковида 19, као и другим личностима.

„Свима желим да честитам велики празник. Обележавамо време српске трагедије и величанствених победа“, казао је Вучић на церемонији доделе одликовања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Захвалио је онима који су дали све што су имали, али и онима који данас раде и боре се. Вучић је најавио и нова одликовања на Сретење.

Вучић је казао да је данас је немогуће вратити дуг према свим лауреатима, те да им се неизмерно захваљује на свему што су учинили за земљу.

„Неретко се питам како сте успели да пронађете ту снагу у себи, како сте тихо без кукања могли да пружите нашим грађанима све што им је било потребно. Могли сте јер сте часни људи, чија етика заслужује да остане као пример“, казао је Вучић.

Према његовим речима, указима је покушао да им као председник РС бар делимично захвали на огромној енергији коју су уложили и борили се „не хајући за своје животе“

„Сматрао сам да је важно да пре одликовања на Сретење укажем им част тиме што ће добити одликовања за дела која су учинили“, додао је он.

„За све који добијају одликовање, то је велика част, јер то даје наша држава и то ће остати на понос вашим потомцима да увек покажу како су њихови преци радили у најтежим тренуцима за своју отаџбину. Захваљујући вама сачували смо много живота“, поручио је Вучић.

Председник Вучић захвалио је и епидемиологу Предрагу Кону на великој подршци и свакодневној помоћи земљи у борби са вирусом корона.

„Желим вама др Кон да се захвалим и да кажем да знам колико вам није било ни, лако ни једноставно. Знам да сте знали да радите најтежи посао у држави у којој сви критикују све… Када кажете да је нешто лепо, сви ће рећи ружно, увек је тако. Мало ко жели да поштује ове који знају више“, казао је Вучић.

Такође је изразо захвалност руском сликару Николају Александровичу Мухину, рекавши да је један од људи који је назаслужнији изглед храма Светог Саве.

На церемонији су Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликовани доктори Предраг Кон и Мијомир Пелемиш, док је Оредном српске заставе првог степена одликован академски сликар Николај Мухин за мозаично украшавање Храма Светог Саве и заслуге за развијање нарочитих односа између Србије и Русије.

Орденом Карађореве звезде другог степена одликовани су доктори Бранислав Тиодоровић, Горан Стевановић, Даница Грујичић, Бранимир Несторовић и Срђа Јанковић.

Орденом Карађорђеве звезде трећег степена одликовани су доктори Ивана Милошевић, Небојша Лађевић, Марија Здравковић и Радмило Јанковића.

Одликовани су и новинари који су се посебно истакли извештавањем у добар пандемије.

Кон: Данас је време части, време да преокренемо ситуацију
Епидемиолог Предраг Кон захвалио је на одликовању, рекавши да осећај који има не може да се објасни речима.

„То је мешавина осећања поноса, части и велике одговорности“, казао је Кон.

Свој орден, како је истакао, посветио је породици.

„Ово данас је време части, време је да се ситуација преокрене у борби против вируса, да са појавом вакцине потиснемо ову неман 21 века“, рекао је Кон.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг