Србија

ЗАКАЗАНА ХИТНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Главна тема нове мере, али то није све!

СУТРА у 12 сати биће одржана седница Кризног штаба на кој ће се расправљати о актуелној епидемиолошкој ситуацији у земљи и могућим новим мерама.

Главна тема састанка могла би да буде и повратак наших грађана из иностранства за предстојеће празнике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да ли ће се затворити границе? И да ли се размишља о таквим или неким сродним мерама?

Како Кризни штаб ни Министарство здравља још нису донели препоруке у вези с овом темом, како ствари сада стоје, наши грађани ће моћи нормално, уз пријаву, да уђу у Србију и празнике проведу уз породицу.

Ипак, епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић рекао је да се о тој теми интензивно размишља. Он је истакао да ће се у наредна два-три дана знати да ли ће бити увођења посебних мера надзора и контроле на граничним прелазима пред новогодишње и божићне празнике.

Тиодоровић је, после претходне седнице Кризног штаба, рекао новинарима да ће се о томе разговарати наредних дана, да се види из којих земаља највише долази наших грађана током празника.

– У наредна два-три дана имаћемо одговор да ли ћемо уводити посебне мере надзора, контроле. Требало би увести мере, а то је обавезан негативан ПЦР тест, односно антиген Игг позитиван што значи да је неко прелезао корону и да има имунитет. То се прилично ради у Европи и требало би и ми да уведемо. Таква је ситуација, нема нам друге, да ће током свих ових празника бити свега, људи хоће и даље да путују, могуће је и да ће наши људи доћи за празнике. Што се тиче странаца ту морамо да појачамо мере, то сигурно, с тим што ја бих то увео и за наше људе који раде у иностранству а који ће долазити у Србију – казао је епидемиолог.

Он каже да је здравствени надзор још на снази.

– Сви они који долазе наши људи који долазе из Босне, Македоније, Црне Горе, Хрватске они би требало да на граници добију упутство, па чак и ако га не добију ако се врате однекуд морали би да попуне тај образац и на основу попуњавања тог упитника онда се утврђује да ли је неко суспектан и да ли треба да се јави у ковид амбуланту – истакао је он.

Са њим се у разговору сложио и епидемиолог Предраг Кон који је рекао да се до сада о тим мерама није разговарало, али да би свакако требало разрадити систем у наредном периоду.

– Ако нисте заборавили, ми смо имали систем надзора пчетком септмбра за доласке наших људи из земаља погођених ковидом. Тако нешто ће сигурно бити у оптицају. Друга опција која би се могла разматрати је да се наши људи тестирају при уласку у земљу. Ипак, та опција мора добро да се размотри. Не може се мера донети тек тако. Морамо све да испланирамо, нарочито ако нам одједном дође 100.000 људи – казао је Кон.

Да је ПЦР тест једна од опција, потврдила је раније за „Блиц“ и дирелторка „Батута“ др Верица Јовановић. Она каже да је још рано да се разматра увођење нових мера на границама Србије уочи новогодишњих празника.

– Сувише је далеко Нова година да би се процењивала епидемиолошка ситуација и мере које би могле бити донете у том тренутку. Оно што је сигурно, наши грађани ће моћи да уђу у земљу, као што је до сада и био случај – напомиње др Јовановић.

Она је тада напоменула д би евентуална мера за улазак у Србију могао да буде обавезан негативан ПЦР тест, али да се о томе још није разговарало.

Наши људи по правилу највише долазе дан пред католички Божић и око Нове године, а како су наши епидемиолози навели грип обично наступа после Светог Николе, па је утолико и ризик од разбуктавања заразе утолико двоструко већи.

Да ће почетком следеће недеље бити одржана седница Кризног штаба најавила је недавно и премијерка Србије Ана Брнабић.

Брнабић је на питање новинара да ли ће бити уведене додатне мере против ширења корона вируса пред новогодишње празнике, рекла да сваки дан размишљају о новим мерама и прате податке на свака два сата.

– Наши људи ће да се враћају, пратићемо епидемиолошку ситуацију у свим земљама и уводићемо мере ако то буде потребно. Пратимо сваки дан и размишљамо о додатним новим мерама – истакла је Брнабић.

Извор: Блиц