Србија

АЛБАНЦИ У НЕВЕРИЦИ! Половина житеља Косова и Метохије спремна да га напусти!

Готово половина житеља Косова и Метохије спремна је да га напусти због економског, политичког и социјалног безнађа. То је највећи до сада изражени проценат спремности за одлазак од како се раде истраживања.

„Тачно 48,4 одсто житеља спремно је да напусти Косово“, резултат је истраживања Групе за правне и политичке студије у Приштини која је анкетирала 1.065 грађана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Налази истраживања показују забрињавајући резултат у погледу спремности за миграцију, јер подаци представљају највећи проценат пријављених од свих спроведених таласа истраживања, чак и већи него током великог таласа миграције 2015. године. Тачније, 48,4 одсто испитаника спремно је да мигрира“, наводе из Групе за правне и политичке студије.

Додају да је спремност за миграцију повећана за 23 одсто и 30 одстоу 2020. години, у поређењу са 2015. и 2019. годином.

Статистике Еуростата показују да се број тражилаца азила међу становницима Косова знатно смањио у 2019. години, у поређењу од пре четири године, са 73.000 захтева на 2.300.

Резултати анкете показали су да би више од 60 посто грађана који желе да оду размотрило трајну миграцију.

Резултати показују да су недостатак наде у економску, политичку и социјалну ситуацију главни разлози жеље за одласком.

Већина испитаника који су спремни да мигрирају криве владу и странке, приказујући неуспех институција да испуне очекивања грађана.

„За разлику од претходних анкета, три главна разлога која би убедила појединце да не мигрирају су боље могућности запошљавања и достојанствене зараде, политичка стабилност и побољшана економска ситуација. Подаци сугеришу да је спремност за миграцију већа код породица које пријављују да су добиле дознаке. Према подацима, дијаспора је до октобра ове године послала око 800 милиона евра“, наводи се у образложењу.

Подаци показују да су млађи узрасти спремнији за одлазак, а највећа спремност за миграцију је у Приштини са 56 процената.

Појединци са нижим приходима, између 150 и 300 евра, категорија су са највећом спремношћу за одлазак.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС