Србија

АНА БРНАБИЋ ШОКИРАЛА СРБИЈУ! Урадили смо нешто што много богатије земље НИСУ УСПЕЛЕ! Ево о чему је реч!

Премијерка Србије Ана Брнабић гостујући у Хит твиту на ТВ Пинк објаснила је шта је све држава Србија учинила у борби за вакцине против короне као и у борби за осталу медицинску опрему током пандемије

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да ће прве дозе вакцине компаније „Фајзер“ стићи у Србију у понедељак или уторак, и то у првој транши нешто мање од 5.000 доза, а примиће их корисници старачких домова. Ову информацију потврдио је данас председник Србије Александар Вучић који је најавио да ће прве Фајзерове вакцине стићи у наредна два-три дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У исто време негирано је да је Оливер Вархељи изјавио да ћеЗападни Балкан добити вакцину након снабдевања земаља ЕУ.

С друге стране, прве дозе руске вакцине Спутник В стигле су у Србију почетком децембра. Русија је на лабораторијску проверу у Агенцију за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) доставила 20 доза своје вакцине.

Премијерка каже да је ово озбиљна тема и да је Влада билатерално потписала уговоре са Фајзером, Спутником и Синофармом из Кине, а по плану испоруке део тих вакцина стиже пре краја године. Фајзер, како каже, стиже први, а Србија је са њим и најдуже у разговорима.

– Фајзер стиже ове недеље, али неће то бити количине за тестирање. Надам се и руским вакцинама, а у јануару и фебруару још веће количине. Ја желим да се захвалим партнерима из Руске федерације зато што на најефикаснији могући начин раде са нама на испитивању вакцине Спутњик В, јуче су нам послали још 50 узорака Спутњик Вакцине за нашу Агенцију за лекове и медицинска средства, ради регистрације те вакцине у Републици Србији и сву додатну документацију, послаће нам током недеље и неке реагенсе. Тај партнерски однос за мене много значи и желим да им се захвалим на томе. Ово је велики посао и мучна борба. Мислим да ће цела ова година оставити свет који је много мање фер него пре короне, да ће се јаз између богатих и сиромашних претворити у провалију и да је јако мало емпатије и солидарности међу земљама света. Као и у борби за респираторе, важно је да је Србија имала и финансијску моћ да да аванс и стане у ред за вакцине, али и политичку моћ да разговара директно са произвођачима, јер то многе земље не могу – каже премијерка.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс