loading...
Србија

БИВША ЖЕНА ЏЕЈА РАМАДАНОВСКОГ НАСЛЕЂУЈЕ ЊЕГОВУ ПЕНЗИЈУ ИЗ АУСТРИЈЕ: Нада ће месечно примати чак…

Нада Рамадановски, бивша супруга покојног Џеја Рамадановског, како пишу домаћи медији испуњава све законске услове да наследи његову пензију коју је за живота стекао и примао из Аустрије.

Џеј је, према ранијем писању медија, остварио право на месечну накнаду од 1.500 евра на име инвалидске пензије, након што је у Бечу пре три године имао тешку операцију срчаних залистака. С обзиром на то да је годинама плаћао порез и социјално осигурање у Аустрији, певач је добио више него пристојно месечно примање. Сада, према тамошњем закону, Џејева бивша супруга Нада има право да наследи његову пензију, пише “Курир Старс”.

– Породичне пензије у Аустрији одобравају се преживелом супружнику, а односи се и на разведеног супружника и децу умрлог родитеља, ако су испуњени прописани услови. Разведени супружници имају право на породичну пензију удовца до момента док не закључе нови брак, ако је осигураник у тренутку смрти имао обавезу да им плаћа издржавање, односно алиментацију која је приспела пре развода брака. У овом случају је висина пензије ограничена до висине месечног издржавања и не може бити виша досуђена – каже за поменути лист адвокатица Невена М. Марковић и објашњава које услове мора да испуни Нада Рамадановски да би стекла Џејеву пензију.

– Породична пензија припада удовици у пуном износу ако су испуњени следећи услови: бракоразводна пресуда садржи изреку према члану 61 став 3 закона о браку, односно да је тужилац искључиви или претежни кривац за поремећај брака, ако је брак трајао најмање 15 година и ако је удовица у тренутку наступања правноснажности бракоразводне пресуде напунила 40 година живота. У случају да су ова три услова испуњена, удовица остварује право на породичну пензију у пуном износу – закључила је Марковићева.

Џеј и Нада су били више од 15 година у браку, током којег су добили ћерке Ану и Марију. Певач, како се наводи, никада није крио да је главни кривац за крах брака био он, односно његово понашање.

– Било је ту ноћних провода, превара, алкохола, коцке, дугова. Знаш како је кад ти чесма цури, а немаш гумицу да је поправиш? Деси се поплава. Е, тако је мене Нада трпела двадесет и нешто година. Она је најбоља жена. Нас двоје имамо одличну комуникацију. Увек ме је пазила, а и ја њу. Она не ради, ја цео живот радим за њу. Још одмалена – казао је покојни певач у једном од интервјуа.

Андријана Томанић, жена са којом је Џеј живео све до смрти, ће, према писању поменутог листа остати да живи у стану на Дорћолу у којем су она и певач заједно живели.

Како се наводи, иако се писало да је стан у Џејевом власништву, певач га је заправо изнајмљивао, те ће Андријана у њему наставити да живи као подстанар.

Џеј Рамадановски преминуо је 6. децембра у стану на Дорћолу, а сахрањен је 11. децембра у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Извор: Блиц