Србија

БИВША ЖЕНА ЏЕЈА РАМАДАНОВСКОГ НАСЛЕЂУЈЕ ЊЕГОВУ ПЕНЗИЈУ ИЗ АУСТРИЈЕ: Нада ће месечно примати чак…

Нада Рамадановски, бивша супруга покојног Џеја Рамадановског, како пишу домаћи медији испуњава све законске услове да наследи његову пензију коју је за живота стекао и примао из Аустрије.

Џеј је, према ранијем писању медија, остварио право на месечну накнаду од 1.500 евра на име инвалидске пензије, након што је у Бечу пре три године имао тешку операцију срчаних залистака. С обзиром на то да је годинама плаћао порез и социјално осигурање у Аустрији, певач је добио више него пристојно месечно примање. Сада, према тамошњем закону, Џејева бивша супруга Нада има право да наследи његову пензију, пише „Курир Старс“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Породичне пензије у Аустрији одобравају се преживелом супружнику, а односи се и на разведеног супружника и децу умрлог родитеља, ако су испуњени прописани услови. Разведени супружници имају право на породичну пензију удовца до момента док не закључе нови брак, ако је осигураник у тренутку смрти имао обавезу да им плаћа издржавање, односно алиментацију која је приспела пре развода брака. У овом случају је висина пензије ограничена до висине месечног издржавања и не може бити виша досуђена – каже за поменути лист адвокатица Невена М. Марковић и објашњава које услове мора да испуни Нада Рамадановски да би стекла Џејеву пензију.

– Породична пензија припада удовици у пуном износу ако су испуњени следећи услови: бракоразводна пресуда садржи изреку према члану 61 став 3 закона о браку, односно да је тужилац искључиви или претежни кривац за поремећај брака, ако је брак трајао најмање 15 година и ако је удовица у тренутку наступања правноснажности бракоразводне пресуде напунила 40 година живота. У случају да су ова три услова испуњена, удовица остварује право на породичну пензију у пуном износу – закључила је Марковићева.

Џеј и Нада су били више од 15 година у браку, током којег су добили ћерке Ану и Марију. Певач, како се наводи, никада није крио да је главни кривац за крах брака био он, односно његово понашање.

– Било је ту ноћних провода, превара, алкохола, коцке, дугова. Знаш како је кад ти чесма цури, а немаш гумицу да је поправиш? Деси се поплава. Е, тако је мене Нада трпела двадесет и нешто година. Она је најбоља жена. Нас двоје имамо одличну комуникацију. Увек ме је пазила, а и ја њу. Она не ради, ја цео живот радим за њу. Још одмалена – казао је покојни певач у једном од интервјуа.

Андријана Томанић, жена са којом је Џеј живео све до смрти, ће, према писању поменутог листа остати да живи у стану на Дорћолу у којем су она и певач заједно живели.

Како се наводи, иако се писало да је стан у Џејевом власништву, певач га је заправо изнајмљивао, те ће Андријана у њему наставити да живи као подстанар.

Џеј Рамадановски преминуо је 6. децембра у стану на Дорћолу, а сахрањен је 11. децембра у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Извор: Блиц