Свет

БРИТАНЦИ САОПШТИЛИ ШОК ИНФОРМАЦИЈЕ! Научник из Лондона: Мутирана корона 70 одсто опаснија, а сада много јаче НАПАДА ДЕЦУ

Фото: Pixabay.com

Британски стручњаци тврде да нови сој, детектован у тој земљи, сада заражава више малишана, а они су досад били најзаштићенији. У САД се за чак 25  одсто повећао број деце позитивне на ковид

Мутирани сој короне, који је 70 одсто заразнији, много више напада децу него што је то радио досадашњи коронавирус, на који су најмлађи били и најимунији, показало се у Великој Британији, где је мутација и настала и где се тај сој муњевито шири.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Академик Нил Фергусон, члан НЕРВТАГ, саветодавне групе британске владе, истакао је да постоји „наговештај“ да су деца подложнија мутираном вирусу. – Број случајева с новом варијантом код млађих од 15 година знатно је већи. Још нема довољно доказа за теорију да су деца сад подложнија вирусу, али то је проминентна хипотеза – рекао је Фергусон, професор Краљевског колеџа у Лондону, а пренео Дејли мејл.

Радиле школе

Могуће је, навео је он, да је талас нове варијанте короне, назване Б.1.1.7, до ког је дошло током новембарског закључавања, када су школе радиле, догодио управо зато што је она ефикаснија у заражавању деце него претходна.

Професорка Венди Баркли, која је такође с Краљевског колеџа и чланица НЕРВТАГ, истакла је да су деца до сада била заштићенија од короне зато што имају далеко мање АЦЕ2 рецептора, за које се она везује, него одрасли. – Претходном вирусу је теже било да веже АЦЕ2 и уђе у ћелије, па су одрасле особе, које имају обиље АЦЕ2 у носу и грлу, биле лака мета, а децу је било тешко заразити. Новији вирус то лакше постиже и деца су због тога подложна овом вирусу можда исто као и одрасле особе. Није то да вирус посебно циља децу, већ га је сада теже зауставити – рекла је она, а пренео Дејли мејл.

Овај сој, за који Британци тврде да не даје тежу клиничку слику и не повећава смртност, детектован је већ у Јужноафричкој Републици, Аустралији, Италији, Данској, Холандији… Немачка сматра да је вероватно стигао и до њих, а исто мисли и др Ентони Фаучи за САД, где је број оболеле деце од короне скочио за 25 одсто између 3. и 17. децембра, како преноси ЦНН.

Амбасадор Србије у Јужноафричкој Републици Горан Вујичић, где се нови сој коронавируса назван 501В2 појавио у октобру, потврдио је да ова мутација више погађа млађу популацију.

Брзо се преноси

– Тачно је да овде мутирани вирус више него раније погађа млађу популацију, између 15 и 25 година. Ова мутација је сада доминантна код свих заражених у Јужноафричкој Републици, а до сада се зна да има већу могућност преношења у односу на претходни, основни коронавирус – рекао је Вујичић за Прву телевизију.

Др Оливера Остојић, управница болнице за дечје плућне болести у КБЦ „Драгиша Мишовић“, за Курир истиче да за Британију још немамо валидне податке ни статистику да би се тако лако говорило да корона брже и више напада децу. – Корона је ређе нападала децу или због малог броја АЦЕ2 рецептора, или можда зато што је њихов имуносистем потпуно нетакнут и деца имају све оружје да се бране. Говоримо о деци која су здрава – навела је др Остојић и додала: – Родитељи не треба да брину, ковид као ковид није опасан за децу до 12 година, а ови одраслији су били нешто болеснији.

Проф. др Предраг Минић Доста непознаница

Проф. др Предраг Минић, пулмолог са Института за мајку и дете, истиче за Курир да нарочито мала деца најмање оболевају од ковид: – У свету је свега 1,5 одсто оболеле деце, а број смртних случајева је врло мали. Британски сој је, како наводе, заразнији, једна од мутација у спајк (С) протеину, који се иначе везује за АЦЕ2 рецептор, јесте у том рецепторском домену, али се мисли да не изазива тежу клиничку слику и први су утисци да ће вакцина бити ефективна. Научних студија о томе да ли се и зашто сада више заражавају деца нема, а немогуће их је за овако кратко време урадити, па ми је ту још доста непознаница.

Дневни биланс короне Опет више од 4.000 позитивних

У Србији су у последња 24 сата тестиране 16.022 особе, од којих је 4.080 било позитивно на коронавирус, што је више него дан раније, док је 49 пацијената преминуло. На респираторима се тренутно налази 313 пацијената. Од почетка пандемије у нашој земљи тестирано је 2.171.387 особа, а регистровано укупно 307.827 заражених. Преминуло је укупно 2.782 оболелих.

Имунолог Срђа Јанковић Тражим обуставу летова из Британије

Др Срђа Јанковић изјавио је јуче на Н1 да је захтев медицинског дела кризног штаба да се обуставе летови из Велике Британије: – Али то зависи од других питања. Премијерка је рекла да треба размотрити и наше међународне уговорне обавезе и да ће онда државни органи реаговати.

Извор: Курир / Јелена С. Спасић