Регион

Бура у региону! СЛЕДИ МИЛА И НЕ ВРАЋА БОЖОВИЋА: Кривокапић саветује Београд да пошаље другог амбасадора!

ВЛАДИМИР Божовић, амбасадор Србије у Подгорици, кога је одлазећи режим Мила Ђукановића прогласио за персону нон грата, и то због изјава о Подгоричкој скупштини 1918, очигледно је „непожељан“ и за новог премијера Здравка Кривокапића.

Након што је Кривокапић, усред Брисела, критиковао Божовићеве изјаве о поништавању одлуке о присаједињењу Црне Горе Србији, уз објашњење да задиру у црногорски суверенитет, шеф владе у Подгорици сада „саветује“ Београд да пошаље другог амбасадора, а као алиби за овај став користи – Ђукановића:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Одлука да се ускрати гостопримство Божовићу била је последња пакост режима који је одлазио. Пошто му је Ђукановић већ ускратио агреман, не верујем да би му га поново дао. А како смо и ми одлучили да опозовемо амбасадора Црне Горе из Београда, остаје нада да ће и Србија одлучити да пошаље новог амбасадора у Подгорицу – поручио је Кривокапић у интервјуу за НИН.

Међутим, како сазнајемо, Србија засад не намерава да шаље другог амбасадора у Црну Гору. Наши извори кажу да не стоји ни Кривокапићев аргумент о наводном реципроцитету, јер за Београд повучени црногорски амбасадор Тарзан Милошевић није споран, и та одлука Подгорице је искључиво изазвана унутрашњим политичким разлозима.

Лицемерно је и Кривокапићево оправдање да би Београд требало да именује другог дипломату јер Божовићу Ђукановић неће дати агреман. Наиме, акт Министарства спољних послова о протеривању амбасадора може да поништи орган који врши надзор над радом тог министарства, а то је Влада. То прецизира Закон о управном поступку.

Ово, за „Новости“, потврђује и Андрија Мандић, председник Нове српске демократије и један од лидера коалиције „За будућност Црне Горе“:

– Влади на чијем челу је Кривокапић на располагању стоји довољно алата да тај проблем реше, а да у тај посао не буде умешан Ђукановић. Један од њих је и горе поменути акт, по којем Влада може да поништи одлуку МСП. Влада не треба да чека да Ђукановић даје било какав агреман било ком другом амбасадору Србије у Црној Гори.

Мандић напомиње да је за Србе из Црне Горе веома важно да се поништи одлука о протеривању Божовића, поготово јер је „он само рекао оно што мисли и говори сваки Србин из Црне Горе“:

– Свако ко покушава да мења нашу прошлост, спроводи примитивну ревизију историје и попут Ђукановића суди нашим прецима.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс