Регион Србија

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ ЗАТВАРАЊА ГРАНИЦА? Кабинет председника Србије саопштио све!

Србија неће ни на који начин затварати границу за људе из Републике Српске, без обзира на епидемиолошку ситуацију у Србији и Републике Српске, сматра да се односи са БиХ морају унапредити, наставиће да помаже српски народ у РС и захтева да се прекине са претњама укидањем и нестанком Републике Српске, саопштио је Кабинет председника Србије након данашњег састанка председника Вучића са председавајућим Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком

Милорад Додик је обавестио председника о политичким нападима на Републику Српску, као и о покушајима њеног урушавања, те је упутио јасне захтеве и молбе Републици Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је, како се наводи у саопштењу Кабинета председника, саслушао Додика и замолио га да у данима и недељама које су пред нама употпуни своје захтеве које председник Србије сматра легитимним.

Како се наводи, Вучић однос Србије према БиХ и Републици Српској председник Вучић дефинише на следећи начин:

Вучић је закључио да Република Србија сматра да односи Србије и Босне и Херцеговине могу и морају да буду унапређени, пре свега кроз значајније економске интеграције, повезивање људи и поглед који је уперен у будућност, а не у прошлост.

Вучић је, такође, у свом одговору Додику истакао да Србија неће ни на који начин затварати границу за људе из Републике Српске, без обзира на епидемиолошку ситуацију у Србији и РС.

Председник је нагласио да је Србија помогла значајним финансијским средствима Републици Српској – последњи пут у износу од 20 милиона евра (40 милиона конвертибилних марака), те да ће наставити да пружа сваку врсту економске и финансијске подршке нашем народу у Републици Српској.

Такође, Република Србија сматра да је Дејтонски споразум могуће променити само уз сагласност сва три конститутивна народа и два ентитета, уз чињеницу да Република Србија поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине и ни на који начин га није и неће нарушавати, али захтева да се прекине са претњама укидањем и нестанком Републике Српске, јер је Република Српска уставна категорија Босне и Херцеговине, произашла из договора о миру три конститутивна народа и потврђена у Дејтону.

Председник Републике Србије Александар Вучић и председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик разговарали су и договорили конкретне акције по питању изградње комплекса Јасеновац – Доња Градина на територији Републике Српске.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс