Србија

ДА ЛИ НАС ОЧЕКУЈУ НОВЕ МЕРЕ ДО КРАЈА ГОДИНЕ? Ово су три кључна корона датума у наредних месец дана

Сва три би требало да обележимо у кругу породице, уз метар и по растојања и маске

Смиривање епидемиолошке ситуације због корона вируса очекује се тек после Божића, иако има епидемиолога који износе охрабрујуће прогнозе, бар за Београд. Зашто? Зато што се вирус из престонице тек прелио у друга места у Србији, па сада ковид 19 гори у Новом Саду, Крагујевцу, на југу Србије… Ако смо крајем октобра говорили да већи део Србије има мање од пет, 10 нових заражених на дневном нивоу, сада говоримо да имају мање од 70, па и 100.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Посао са короном са којом се боримо тачно 9 месеци, у овом, трећем таласу још нисмо завршили. Очекују се последице црног петка у наредних неколико дана, али и пуних скијалишта. А, пред нама су у наредних месец дана три кључна датума, која и те како, могу бити погодна за ширење вируса. Односно ризична. Слава Свети Никола, коју слави већина Срба, Нова година, и Божић.

Струка је већ препоручила да се славе славе у кругу породица, да се грађани одрекну дочека Нове године у ресторанима, и да се Божић, као што, иначе, то и доликује слави породично.

Професор Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба за борбу против корона вируса каже за Телеграф.рс какво то понашање захтева, па чак и у породичном окружењу. Напомиње да не треба да се одрекнемо традиције и лепих догађаја, по којима је Србија препознатљива, али да све време на уму треба да имамо да је у току епидемија корона вируса.

Истиче да је период пре Нове године, и сам дочек 2021., ризичнији догађај од Светог Николе, а вернике који ће се окупљати испред цркава на паљење бадњака на Бадње вече, подсећа на дистанцу и маске.

Свети Никола

Први велики датум који нам долази је слава Свети Никола, коју слави највећи број Срба. Проф. Тиодоровић каже да би ова слава требало да се прослави као што су Срби обележили Светог Аранђела.

– Мере за славу Свети Аранђел су се, ипак, поштовале. Слављен је, пре свега, у породичном кругу. Онај ко је то славио шире, одмах је имао за последицу, после 5 до 7 дана, да се сви разболе. Има таквих случајева. И домаћин и гости. Били су у великом проблему. Али, мислим да је огроман део становништва славило славу у кругу породице. Она је, ипак, била у моменту када смо имали највећи скок заражених.

– Сада би, такође, требало то да буде само породично. Уосталом, наша вера каже тако. Да је слава породично обележје. За Светог Аранђела нисмо запазили да се славило по кафанама, ресторанима… Сада апсолутно треба наставити тако. Свети Никола је највећа слава по броју оних који је славе. Врло је важно да буде само породично и уз поштовање строгих мера, уз растојање. Просторију треба прилагодити тако да свако буде на растојању од метар и по, да они који припремају храну одржавају добру хигијену и да храну добро припреме хигијенски – саветује проф. др Тиодоровић и додаје:

– Али, рећи људима да не славе, каквих је било предлога, не треба. То је, ипак, наша традиција која се чува.

Нова година

– Ту се, бојим, да ће доћи до попуштања. Треба избегавати путовања, одлазак где су велике гужве. Лепо је бити на планинама, и у бањама, нема дилеме, али питање је да ли тамо може да се држи одстојање, да се носе маске.

– Кажу, на скијању нема опасности. Нема на скијању, али ћете после тога сести да попијете чај, кафу, треба да ручате… А, ко ће да гарантује да ће све бити како треба. То исто важи и за бање. Ми смо неке бање морали да претворимо у ковид болнице. То није случај само са Нишком бањом, него и са Сокобањом, Врњачком бањом, Матарушком, Бањом Ковиљачом…

– Најпаметније је што мање се кретати. Треба прошетати парком, поред река, али не опет у неком црном петку и куповини. Имаћемо куповине због поклона, али се треба строго придржавати мера. Оно у Кнез Михајловој не личи ни на шта. Ја разумем да људи хоће да купе поклоне, али мора да се држи растојање. На тај начин се брине и о себи и о другима. То је врло ризичан период, чак ми се чини да је тај период ризичнији него слава Свети Никола – мишљења је проф. др Тиодоровић.

Божић, Бадње вече

Божић се углавном слави породично, али ризик за овај празник може да представља Бадње вече. Тада се верници окупљају испред цркава, где се пале бадњаци, а погодан период за ширење вируса може да буде и ако запослени споје новогодишње и божићне празнике и негде отпутују.

– Има људи који имају своје викендице, куће на селу, у неким туристичким местима… Ако већ имају тако нешто, треба да оду у своје викендице, али да нема никаквих журки, да се не мешају са другима, без гужви.

– Такође, и ако оду у цркву када се пале бадњаци, зашто је проблем да имају маску и да држе растојање од метар и по? У реду је, треба живот да иде својим током, не можемо да зауставимо живот и те лепе обичаје и доживљаје, али можемо да их изведемо уз ризик од короне. О томе треба стално да размишљамо, да Бадње вече и Божић лепо прославимо али да све време мислимо како да се заштитимо – рекао је проф. др Тиодоровић.

Да ли ће бити мера за Нову годину

Мере које су прошле недеље ступиле на снагу, односно у петак, биће на снази до 15. децембра, а сви се већ питају да ли ће их бити и за дочек Нове године.

Епидемиолог др Предраг Кон, такође, члан Кризног штаба изјавио је данас за ТВ Прва да сумња да неће бити мера за Нову годину.

Наиме, на констатацију водитељке да ће ускоро слава Свети Никола, па онда Нова година и божићни празници, др Кон је рекао да је ту „најважнији од свега долазак наших из иностранства“.

– Ту мора припрема да се направи, мораће да буду карантини и излолације, о томе ће бити речи на следећем састанку – појашњава.

На питање да ли ће за њих бити обавезан ПЦР тест, он је рекао да је струка „комплетно предложила шта ће да се ради“ и нагласио да је „затварање граница немогуће“. Кон сматра и да је затварање граница тешко, али да медицински део Кризног штаба неће имати ништа против ако то буде мера државе.

Наглашава и да је мало вероватно да за новогодишње празнике неће бити мера.

Извор: Телеграф/srbijadanas.com

Ознаке