Србија

ДА ЛИ ТРЕБА ДА СЕ ВАКЦИНИШУ И ОНИ КОЈИ СУ ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ? Позната српска лекарка открила све!

Они који су прележали коронавирус, створили су одређен број антитела, самим тим и заштиту од резаражавања. Међутим, да ли је то довољан разлог да не приме вакцину? Др Гњатовић даје одговор

Јуче је почела вакцинација у Геронтолошком центру Ниш, а прве дозе стигле су и у Крагујевац, као и у српске средине не КиМ. Др Марија Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) објаснила је ефекте вакцине против короне, која је почела да се примењује у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према подацима произвођача, вакцина је ефиксана 95 одсто, али је, наравно, потребно да се прати. Не зна се колико ће трајати имунутет, то ће време да покаже, ни произвођачима такви детаљи нису јасни. У сваком случају, заштита ће постојати, а ефекте вакцине пратићемо и ми, и произвођачи – каже Гњатовић за Пинк.

Како додаје, природни имунитет траје 8-9 месеци, а у малом проценту дешава се да антитела нестану.

Др Гњатовић је већ раније изјавила да ће се на тржишту појавити вакцине базиране на примени генетског материјала вируса, а сада је објаснила какве су то вакцине.

– Фајзерова вакцина јесте базирана на примени информационе РНК технологије, пратктично убризгава се генетски материјал вируса који активира стварање протеина вируса на који ће наш организам да ствара имунитет. То је спајк протеин који је кључни за улазак вируса у ћелије домаћина. Очекује се да ће Фајзерова вакцина бити делотворна и код нове мутације – наводи Гњатовић и додаје:

Те мутације су се јавиле на том спајк протеину који изазива имунолошки одговор, али у много мањим сегментима. Вакцина је базирана на продукцији читавог спајка и на стварању антитела према више тих имуногена баш на том протеину.

Да ли би особе које су прележале корону требало да се вакцинишу?

Будући да особе које су прележале Ковид-19 стварају одређени природни имунитет, поставља се питање да ли ће и њима вакцинација бити неопходна. Др Гњатовић каже: – Не би требало да буду на првој линији давања, јер имају антитела. Али када вакцине буду доступније, није наодмет да продуже имунутет и на тај начин – закључила је др Гњатовић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс