Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ ЗАЧЕЋЕ СВЕТЕ АНЕ: Свака жена би обавезно требала да уради ОВО…

Православна црква и њени верници 22. децембра прослављају празник посвећен зачећу Свете Ане, односно дану када јој се архангел Гаврило јавио и рекао да у себи носи Марију.

Праведни Јоаким и Ана нису имали деце пуних педесет година свог брака. Када су већ одустали, јавио им се архангел Гаврило и рекао да су им молитве услишене од Бога и да ће родити ћерку Марију.Према легенди, Ана је Богородицу донела на свет у својим седамдесетим годинама. Тада Ана света заче од мужа свога, и после девет месеци роди ћерку, благословену од Бога и од свих колена људских, Пресвету Деву Марију Богородицу. По хришћанском веровању, рођење Богородице, Деве Марије, није било уобичајено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је унапред проречена, најпре од Бога: јер ће “семе женино сатрти главу змије” (1 Мој 3,15), а онда и од старозаветних пророка, у многим пророштвима. Богородица је рођена у Назарету, у Галилеји (Лк 1,26-27), а њено име Марија, које је некад носила и Аронова сестра (2 Мој 15,20), било је сасвим уобичајено и бројно у време рођења Господа Исуса Христа.

А ево шта данас не требе никако да радите данас!

На овај дан, жене не треба да раде никакве послове, већ само да се моле Светој Ани за заштиту деце или зачеће, уколико још увек немају порода.

У неким селима задржао се пагански обичај, где мајке са женском децом иду око куће и бацају пепео или просо да би сачувале кућу од злих чини.

Болесне жене на овај дан одлазе у манастире на молитве, а нероткиње одлазе на конак и остају тамо по три дана, како би се молиле Светој Ани да остану у благословеном стању.

У стара су времена мушкарци, чије би жене после дужег времена затруднеле, одлазили у поноћ на вилина или друга урокљива места и побадали крстиће направљене од тисовог дрвета.

Извор: Опанак.рс/Стил/Србија јавља