Издвајамо Православље

ДАНАС СЛАВИМО ЈЕДНОГ ОД НАЈВЕЋИХ ПРОРОКА: Вечерас обавезно погледајте у небо…

Фото: Pixabay.com

Свети Данило се у Библији помиње у оквиру Старог завета, а посебно је у Вавилону био познат као човек који је успешно тумачио снове.

Српска православна црква и верници данас славе Светог Данила, старозаветног пророка чије име у преводу значи “Судио му бог”. Према књизи о Данилу, овај светитељ је као дете заједно са још три младића одведен у ропство у Вавилон где су му наденули име Балтазар. Ипак, Данило није заборавио своје јеврејске корене и културни идентитет.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Вавилону, Данило је постао познат по тумачењу снова и успео је да постане једна од најзначајнијих личности у тамошњем краљевству.

Због своје вере овах пророк је био прогањан унутар своје нове домовине.

Његова три пријатеља су била бачена у ужарену пећ због одбијања да се поклоне вавилонском краљу Набукодоносору као богу, али су на чудесан начин спашени.

И Данило је био бачен у лавовску пећину из истих разлога, али је он чудом спашен, након чега је краљ издао декрет о поштовању “Даниловог бога”.

У неким крајевима старији људи и данас знају да ноћас треба гледати у небо и тражити звезде. Ако их има, народна година ће бити родна. Ако је облачно и тмурно, чека нас сушна 2017. година.

Постоји веровање да празник Светог пророка Данила треба деци обући нешто ново од одеће па макар то биле и чарапице.

Извор: Телеграф.рс