Србија

ДОКТОР КОН ОТКРИО СВЕ ДЕТАЉЕ! Ево ко ће нас вакцинисати! 6 КЉУЧНИХ САТИ ЗА ВАКЦИНУ!

Да је Фајзерова вакцина стигла у Србију већ је добро позната вест, а оно што одјутрос знамо јесте да ће је данас први грађани примити.

Непознаница је и даље много, а великом делу јавности још увек је страно како изгледа масовна вакцинација. Епидемиолог Предраг Кон за „Блиц“ одговара на сва питања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, председник Србије Александар Вучић данас је најавио да ће се с вакцинацијом почети колико сутра. Открио је и појединости имунизације првом дозом од 4.875 вакцина. Друга вест је и да већ почетком јануара долази још 20.000 доза поменуте вакцине, а План за имунизацију већ је направљен. Међутим, чини се да је великом делу јавности непозната сама процедура масовне имунизације.

Испуњени сви услови за чување

Како се вакцине праве, чувају, транспортују, складиште, дистрибуирају одређује произвођач, а све што они буду тражили наша земља ће испунити.

Ову информацију потврдила је у директорка „Торлака“ др Вера Стоиљковић.

На питање да ли би за чување Фајзерове вакцине, која захтева специјалне услове чувања на температури од -80 степени Целзјусових, био надлежан “Торлак” и да ли постоји погон где би она могла да се одложи у дистрибуира, директорка је у интервјуу за “Политику” одговорила овако:

Институт „Торлак“ поседује сертификат о хладном ланцу, па у складу с тим познаје могућности за складиштење свих типова вакцина на различитим температурним режимима. Уз помоћ Владе Републике Србије, Министарства здравља, Светске здравствене организације и ови капацитети ће на веме бити унапређени и спремни за пријем, скадиштење и дистрибуцију вакцина – изјавила је др Стоиљковић.

6 сати од растварања до примене

Након тога остаје да се појасне сви кораци од складиштења до саме вакцинације грађана. Ту процедуру је детаљно појаснио епидемиолог Предраг Кон за „Блиц“.

– Процедуре за ову, Фајзерову вакцину која нам је тренутно доступна изузетно су компликоване. Мора врло добро да се кординира међу различитим карикама у ланцу. Специфичан је начин паковања, распакивања, растварања, диструбуције.. – објашњава др Кон.

Он каже да од тренутка када се вакцина извади са -80 степени, на колико се чува, у року од пет дана мора бити дата кориснику.

– Ипак, од тренутка када се раствори, максимално мора да прође 6 сати до саме вакцинације грађанина – упозорава епидемиолог.

Вакцинација по пунктовима

Он каже и да ће организација рада бити компликована, те да се морају одредити пунктови на којима ће се вршити вакцинација.

Питали смо га и ко ће нас вакцинисати.

– Већ сада по домовима здравља постоје здравствени радници који се током целе године баве вакцинацијом. Верујем да ће на почетку они бити ти који ће вакцинисати грађане. То су медицински техничари обучени за имунизацију. Наравно вакцинацију ће вршити у присуству лекара који ће вршити надзор над њиховим радом – закључује др Кон.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс