Србија

ДОКТОР КОН ОТКРИО СВЕ: Само под једним условом ће доћи до попуштања мера!

Како истиче епидемиолог Предраг Кон важно је релаксирати интензивне неге у болницама, спустити епидемиолошку криву, а тек након тога се може говорити о релаксирању мера

Добро је што се епидемиолошка крива заравњује, али је ситуација и даље критична, пре свега због дупке пуних болница, каже за Пинк епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон. Истиче да је здравствени систем већ неко време на граници издржљивости, што још више отежава целу ситуацију у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Каже да крива не пада брзо, а да она зависи од нашег понашања јер, ако смањимо пренос вируса, он ће умањити и своју снагу.

– Имали смо преко 205 људи на респиратору у јулу, а сада већ данима на механичкој вентилацији имамо више од 300 пацијената – каже др Кон. Додаје да и даље има места за респираторе, али да су капацитети за оне којима је неопходна интензивна нега, исцрпљени.

Нове мере? Видећемо.

Када је реч о новим мерама, др Кон каже да је по том питању медицински део Кризног штаба рестириктивнији, што је и нормално, јер лекари не могу да воде рачуна о економским питањима.

– Можемо да разумемо да је економија важна, али не и да разумемо да је важнија од онога што ми заступамо: од чувања здравља и чувања људи од тежих форми болести. Баланс између ова два питања се, на срећу, успоставља, а најтачнији одговор на питање да ли ће бити нових мера је „видећемо“ – каже др Кон.

Релаксација мера тренутно није реална

На питање о томе да ли ће за викенд почети да раде бутици, салони лепоте и слично, а о чему поједини медији спекулишу, др Кон каже да су то „то су лепе жеље, добре намере, о томе мислим све најбоље, али није и реално“. Подвлачи да је важно релаксирати интензивне неге у болницама, спустити криву, а тек након тога се може говорити о релаксирању мера.

– Сви имамо исте жеље, пре свега да коронавирус нестане. Реакције на мере су различите, али треба заштитити чак и оне људе који у мере не верују. Неповерење у мере постоји свуда у свету, а ми покушавамо да нађемо најповољнији пут како бисмо кроз епидемију прошли што боље и безболније – каже епидемиолог.

У сусрет Светом Николи, др Кон каже да медицински део Кризног штаба гледа како да се на дан славе људи заштите од преноса корона вируса.

– У овом случају, они који славе препуштени су савести. Ту нема неких нових речи, вирус је и даље екстремно активан и свако славље треба да буде такво да не дође до заражавање. То је суштина – каже епидемиолог.

Вакцинација ће се спроводити током целе наредне године
Говорећи о вакцинацији која следи, др Кон каже да је то сложен и комплексан посао који ће бити спроведен. Институције Србије, попут Батута, направиле су план имунизације, док Агенција за лекове, као регулаторно тело, темељно контролоше документацију сваке серије вакцина које долазе, те ће издати сертификат о безбедности.

– Потом креће вакцинација која ће се спроводити током целе наредне године. Ту је важна приоритизација, која је и јако сложена. Приоритети су нам медицински радници, старији суграђани, мада план имунизације још нисам видео. Говори се да су на листи прироритета социјалне установе, полиција, војска, али све ће то зависити од количина које буду пристигле – каже др Кон.

Ковид болница у Батајници је постала вентил у тренутку када више проблем није могао да се решава без озбиљних последица, каже др Кон. Истиче да је ситуација са местима у болници врло озбиљна, да је притисак велики и да болница у Батајници много значи.

– Велики је парадокс то што се људи припремају за прославу Нове године, а многи се боре за животе. То су људи који не желе да знају и избегавају истину, али и то је људска реакција. Не треба осуђивати ове људе, већ наћи наћина да им приђемо. Бити бесан на такве људе и заоштравати ову тему нема никакав ефекат, већ само може бити контрапродуктивно – каже др Кон.

 

 

 

 

 

Извор: Пинк.рс / Информер

Ознаке