loading...
Здравље

ДОКТОРКА ОБЈАСНИЛА СВЕ! Зашто треба носити маску и након вакцинисања? Ево шта се дешава када примите вакцину!

ВЕЛИКА Британија је прва западна земља која је данас почела са вакцинацијом становништва против ковида, вакцином компанија Фајзер и Бионтек, коју је као прва особа на свету примила деведесетогодишња Маргарет Кинан из Северне Ирске. Шта о вакцинацији каже чувена професорка Нада Куљић-Капулица?

– Тек је почела вакцинација. Треба прво да испоштовати примену две дозе, односно размак од две до три недеље, у зависности од саме врсте вакцина (у случају Фајзерове вакцине прву и другу дозу деле три недеље), затим треба да прође одређен период како би се стекао имунитет према вирусу – објашњава проф. др Нада Куљић-Капулица и додаје да је размак од вакцинације до стицања имунитета месец дана. Имајући у виду извештај америчке Агенције за храну и лекове (ФДА) тај период у случају Фајзерове вакцине је 10 дана, али то тек треба потврдити.

Када су у питању ефекти, односно резултати вакцинације, професорка каже следеће:

– Пандемија ће стати када се стекне колективни имунитет 60 до 70 одсто становништва. То се делимично може постићи вакцинама, а делимично пребољевањем односно контактом са вирусом. Питање је колико људи ће се вакцинисати и колико њих ће оболети.

Како коментарише рекордни рок проналаска вакцина против ковида?

– То је добро. Вакцине се сада праве новим технологијама којима се скраћује тај рок…. Енглези су нешто пожурили. Европска агенција за лекове још није аминовала коришћење вакцине, а очекује се да то уради крајем године. Очекује се да релевантне институције кажу – сада би вакцина могла да се примени – истиче докторка.

Маске и након вакцине?

Могу се чути препоруке стручњака да ће и након вакцинисања остати на снази мера обавезног ношења маски.

– Ако добијете вакцину, ви нисте одмах имуни на вирус. Треба да прође одређено време док се не постигне имунитет, тако да има логике у тим саветима – каже проф. др Куљић- Капулица.

Све актуелнија је и тема ревакцинације о којој докторка нема дилему:

– Струка ће рећи да ли ће бити неопходна ревакцинација која је неопходна за велики број вакцина. Меродавне институције ће одлучити да ли ће и када почети.

Британка која је прва добила вакцину изјавила је да се осећа привилегованом због тога и да је добила најлепши рођендански поклон.

 

 

 

 

 

Извор: (Блиц жена)

 

loading...