Србија

ДР КОН: Колективни имунитет ћемо стећи ако вакцинишемо 20% становништва, а маске скидамо тек…

Фото: Јутјуб

Колективни имунитет на вирус корона од око 60 одсто популације можемо у Србији да очекујемо после марта, ако успемо да вакцинишемо 20 одсто становништва, рекао је епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против ковида 19, прим. др Предраг Кон.

Деца неће бити вакцинисана јер, како каже Кон, она нису обухваћена испитивањима вакцине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То је правило да се на деци примењују било који лекови, па и вакцине, тек након примене на одраслим особама. Тек када се покаже да нема опасности за различите групе одраслих, могу да се вакцинишу и најмлађи. Болест код деце је ретко врло тешка и врло ретко се фатално завршава, а у узрасту до 10 година тога готово да и нема“, рекао је Кон за Курир, преноси Танјуг.

На питање да ли треба да се уплашимо јер британски сој вируса корона сада много напада децу, одговорио је да природни страх, који изазива бригу и опрез, свакако постоји, али не треба да нас ухвати паника.

„Први пут од почетка пандемије, САРС-ЦоВ-2 показао је нову варијанту и та мутација повезана је с већом способношћу преношења. Ту вест треба озбиљно прихватити. Већ смо видели шта се десило када су се вести из Кине примале без довољно опреза“, нагласио је он.
Кон је рекао да свака нова варијанта може поново да изазове повећање регистрације болести, теоретски може да доводе и до поновног обољевања, али то свакако не може бити иста болест као први пут.

Каже да могу да се вакцинишу и они који су имали корону, али „пошто је реално да имају имунитет, не би требало да се пријављују у тренутку када немате довољно вакцина, они би могли касније“.

О скидању маски биће реално да размишљамо тек у другој половини 2021. године и то ако се масовно вакцинишемо, сматра Кон и додаје да је то у случају ако не буде тако великих измена вируса да ствара поновну болест, а и треба да будемо 28 дана без новозаражених, па да нема потребе за било каквом заштитом.

А укидање свих мера, могуће је, сматра Кон, тек када се потпуно јасно спусти крива новозаражених и испразне све ковид болнице, а то ће бити када буде двоцифрен број новозаражених.

Извор: sputniknews