Србија

ДР КОН О МЕРАМА ЗА НОВУ ГОДИНУ: Мора да се прогласи ванредно стање да би се увео полицијски час

Фото: јутјуб

Епидемија се не стишава и болнице су пуне, али многи већ говоре о начину прославе предстојећих празника

Седница Кризног штаба заказана је за сутра ујутру и главна тема биће мере које ће спречити заражавање током Нове године и Божића. Док је увођење ПЦР теста за све који улазе у земљу све извесније, многи се питају какав дочек можемо да очекујемо у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима др Предрага Кона, свакако не треба очекивати да ће мере које су сада на снази бити укинуте.

– Морају постојати нека ограничења како не би дошло до катастрофе након празника. Да ли ће то бити забрана окупљања или ограничен рад објеката, то тек треба да се размотри. Свакако да празници јесу ризичан период и да нешто треба предузети – каже др Кон.

Кон је рекао да ако грађани сада не примењују прописане мере и не схватају ситуацију онда држава мора да све да затвори.

– Да би се увео полицијски час, мора прво да буде проглашено ванредно стање. Све друго је противуставно. Ја јесам за строге мере, али не питам се само ја, одлука коју заједнички донесе Кризни штаб ће бити пресудна – каже др Предраг Кон.

Према изјавама чланова Кризног штаба, највероватније ће страни држављани али и наша дијаспора која долази у Србију за празнике, морати да имају доказ да су негативни на ковид-19 како би могли да уђу у земљу.

Да је увођење ПЦР-а за њих једна од мера која се тренутно разматра рекла је јуче и премијерка Србије Ана Брнабић, уз подсећање да се свакодневно одмеравају мере које је потребно учинити да би се ситуација држала под контролом.

Лекари упозоравају да би долазак великог броја грађана у Србију довело до ризика од заразе током боравка овде, што би представљао додатни притисак на наш здравствени систем и поново разбуктало епидемију.

Извор: Мондо/srbijadanas.com