Србија

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ: Стручњаци упозоравају да би коронавирус могао да се мења као грип и тако се јавља ДОЖИВОТНО!

Епидемиолог и специјалиста за имунизацију у пензији Томислав Радуловић упозорава да ће се колективни имунитет најбоље и најефикасније стећи вакцинацијом. Вирусолог у пензији др Ана Глигић истиче да се човечанство не би изборило са малим богињама да није било ММР вакцине

Он каже да је крај епидемије вируса корона могућ је до краја 2021.године, ако се вакцинишемо, те ако вакцинацијом колективни имунитет стекне 60 одсто људи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Радуловић указује да нам је, према последњим истраживањима, колективни имунитет на око 20 одсто и додаје да би 30-40 одсто људи требало да се вакцинише што је, каже, немогуће пре краја следеце године.

– Проблем је што се још не зна колико траје имунитет код оних који су прележали корону. Такође, вирус се генетски мења. Ако се буде мењао као грип, могао би да се јавља доживотно. Ако се потпуно промени, имаћемо опет пандемију – наводи Радуловић за Блиц.

Он изражава забринутост што је мали број људи спреман да прими вакцину против вируса корона који, напомиње, није сличан ниједном другом вирусом због чега сматра да „једино вакцина може спасити свет“.

– Када стигне вакцина, први ћу се пријавити да је примим – каже Радуловић.

Тврди да је немогуће да произвођач пусти у промет вакцину која није безбедна и имугена, односно, која не производи антитела и не даје заштиту од ковида-19, као и да таква вакцина не може да произведе поствакциналне реакције, осим оних које се унапред знају, или локалних реакција.

Наглашава да је борба против ковида-19 без вакцине осуђена на још већу неизвесност.

– Или ћемо се вакцинисати или ћемо се сви разболети, па ко преживи – подвлачи Радуловић

Указује на значај вакцинације у сузбијању заразних болести и подсећа да је извештај Светске здравствене организације показао да је пре откривања ММР вакцине од малих богиња умрло 130 милиона деце, од чега цетири до пет милиона годишње.

Захваљујући вакцинама, истиче Радуловић, више нема ни болести као што су дечија парализа, дифтерија, велики кашаљ, дечији тетанус, од којих је, каже, умирало и по неколико милиона деце.

Америчка компанија „Модерна“ недавно је објавила да је успешност њене вакцине 94,5 одсто, а Радуловић сматра да је то јако висок проценат и наводи пример ММР вакцина која, каже, важи за најбољу на свету и има успешност од 95-96 процената.

Вирусолог у пензији др Ана Глигић истиче да се поверење у вакцину може успоставити на више начина, пре свега, тако што ће Кризни штаб оформити тим стручњака да анимира становништво позитивним примерима употребе вакцине у историји медицине.

Један од таквих примера је, наводи Глигић, вакцина против вариоле вере која је искоренила ту болест.

– Ако вакцина против ковида-19 стигне до Нове године, треба осмислити праву стратегију и купити, ако је могуће, две-три разлиците врсте вакцине да грађани могу да бирају – саветује Глигић.

Додаје да ће на тај начин надлежни избећи било какве оптужбе да имају лоше намере приликом вакцинације.

Глигић истиче да се човечанство не би изборило са малим богињама да није било ММР вакцине.

– Лично сам гледала своју децу какве болове трпе услед такве болести и са температуром од 40 степени два-три дана. Буквално, само да плачете. Само кроз такве примере може се подићи свест о значају вакцине – сматра Глигић.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг / Информер