Србија

ЏЕЈ ЋЕ БИТИ САХРАЊЕН СА ОВОМ ПРАВОСЛАВНОМ ИКОНОМ: Молио се великој светици и говорио да је Бог један

Иако је рођен као муслиман Џеј је ишао у православне цркве.

Легенда народне музике, Џеј Рамадановски, биће сахрањен у петак, 11. децембра у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како сазнајемо, Џеј ће бити сахрањен по муслиманским обичајима, али и са иконом Свете Петке.

Певачица и Џејева блиска пријатељица, Мина Костић, потврдила је да ће Рамадановски бити сахрањен по муслиманским обичајима и са иконом Свете Петке, којој се молио.

Џеј је рођен као муслиман, али је ишао у православне цркве и говорио је „да је Бог један“.

Редовно је посећивао капелу која је посвећена Светој Петки, цркву Ружицу на Калемегдану, док је у џамији био свега неколико пута.

Размишљао да промени веру

– Рођен сам у мешовитој породици. Пошто ми је отац муслиман, а мајка је била хришћанка, ја сам, како то обично бива у таквим случајевима, као дете наследио очеву веру. Девет година свог детињства провео сам у дому за сирочад. Растао сам на улици и нисам био у могућности да размишљам о томе да ли ћу неком рећи да сам католик, православац или муслиман. Једноставно, то ми није било тако важно, али како су године пролазиле, постајао сам све више побожан – рекао је Џеј једном приликом.

– Често су ме моји драги пријатељи звали да им будем кум, како на венчањима, тако и на крштењима, а ја сам морао да их одбијем јер нисам крштен. То би ме сваки пут веома ражалостило јер неке од њих волим као да су ми рођена браћа. Иначе, веома сам побожан и редовно одлазим у цркву Свете Петке, где палим свеће за своје најближе. Једно време чак сам у њу ишао сваки дан, док сам у џамији био свега неколико пута – рекао је тада певач.

– У животу стварно ништа не планирам. Ја сам човек који све одлуке, а поготову оне важне, доноси у тренутку, па ће тако бити и овог пута. Волео бих да ствари поставим тако да када ме неко следећи пут позове да му кумујем, то могу да прихватим без икаквих проблема. У суштини, још пре неколико година решио сам да ништа не мењам под старе дане, али ћу по питању вере вероватно направити изузетак. Понекад у шали кажем како то понављам већ годинама, па се може десити и да умрем овако како сам рођен. Није важно ком се Богу молиш ако у њега и у оно што радиш искрено верујеш, ако су ти срце и душа чисти као суза – говорио је Рамадановски.

Иначе, по мусиманским обичајима, да би се тело припремило за сахрану, оно се мора опрати и покрити, а по правилу купање обављају блиске особе које су истог пола као преминули.

За покривање, односно обмотавање користе се 3 платна – доње, горње и велико за читаво тело.

Тело се умотано у платно покопава у земљу без ковчега, на десном боку или леђима.

Подсетимо, Џеј је преминуо у свом дому на Дорћолу, 6. децембра, након што му је у сну стало срце. Екипа Хитне помоћи дошла је у Џејев стан, где су га реанимирали, али нажалост, реанимација није успела.

Извор: Магазин Новости/Телеграф