Србија

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Склоните се са улице!

НА ПОДРУЧЈУ јужног Баната очекује се у четвртак и петак јак олујни и југоисточни ветар (кошава) максималне брзине од 24 до 28 м/с, односно и до 100 километара на сат, наводи се у упозорењу Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ).

Такође, РХМЗ наводи да ће све до недеље у кошавском подручју бити ветровито са умереним и јаким, југоисточним ветром.

Сутра ће ујутру понегде бити слабог мраза, по котлинама и магле. У току дана ће бити претежно ветровито и мало топлије, у већини места суво. После подне понегде на северу, западу и југозападу, очекује се краткотрајна слаба киша. Ветар ће у вишим планинским пределима и у кошавском подручју јак, јужни и југоисточни, а у јужном Банату и олујни, због чега је за ово подручје земље издат наранџасти метеоаларм који ће на снази бити све до недеље.

Удари ветра већи од 24 м/с значе да је могућа штета на покретној и непокретној имовини (нарочито на зградама и крововима, оџацима, шаторима, тендама, пластеницима…), затим да су могући проблеми у транспорту и саобраћају (могућност превртања аутомобила и камиона…), да је могућа штета на шумама, дрвећу у парковима и индивидуалном дрвећу (ломљење грана и слабијих стабала), као и проблеми у грађевинарству, опасност од озбиљног повређивања до угрожености живота људи и животиња.

Извор: Новости