Србија

ГРАЂАНИ У НЕВЕРИЦИ! У Скупштини Србије управо је речено: Србија недовршена држава, са стаљинистичким методама!

Шеф посланичке групе Уједињена долина-СДА Санџака Шаип Камбери изјавио је у Народној скупштини да је Србија „недовршена“ држава, јер још увек, како каже, није разрешено питање њене будућности и да због „територијалних аспирација које су још увек јаке“ Србија није у стању да изврши унутрашњу интеграцију. Одговорио му је шеф посланика СПС-а Ђорђе Милиевић који је упитао да ли би неки Србин у било ком другом парламенту да говори онако како говори Камбери у Скупштини Србије и додао да је то поштовање националних мањина.

Камбери је искористио дан за постављање посланичких питања и Међународни дан људских права да каже и да је „екстремни национализам“ који је доминирао током 90-тих година у суштини променио само форму.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реаговао је шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић који је упитао да ли би неки Србин могао да на било којој територији или у било којем парламенту тако да наступа како говори Шаип Камбери у Скупштини Србије.

„Наравно да не би. И то је поштовање националних мањина“, рекао је Милићевић.

Милићевић је честитао Међународи дан људских права председнику Србије, Влади Србије и Народној скупштини и поручио да Србија не жели да дискриминише ниједну мањину, а то што се „представници појединих мањина баве политиканством и имају осећај мање вредности је њихов проблем“.

„Али не смеју да дискриминишу своје представнике мањина“, истакао је Милићевић.

Камбери је такође рекао и да се поштовање људских права никада није налазило високо на лествици приоритета државе и да је након распада Југославије Србија створила једну националну хомогену државу што „искључује компромис са мањинама“.

Додао је да власт ствара „паралелну стварност“, да вређа противнике „стаљинистичким методама“ и да је дискриминација свакодневна у Србији.

Каже и да су државне институције претворене у „бастион напредњака“ и да влада ове године није урадила ништа да побољша људска и мањинска права.

„Тридесет година од пада једнопартијског система Србија је далеко од изградње модерне, грађанске и демократске републике“, рекао је Камбери и питао владу које ће мере предузети да се отклоне препреке које спречавају Србију да постане члан ЕУ.

Милићевић који је одговорио Камберију је такође поставио питање и у вези са новим изјавама албанских лобиста и нове америчке администрације која промовише независност такозваног Косова.

Милићевић примећује да је то иста реторика истих лобиста који имају предрасуде и мржњу.

„Тзв. Косово и ојачана Србија никако нису једнаки. Србија је геополитички много значајнија за САД и то је оно што брине протагонисте косовске независности“, рекао је Милићевић.

Приметио је и поједине малициозне изјаве из Приштине које потврђују да не постоји воља за политичким дијалогом.

Милићевић је поручио да ће Београд у дијалогу у Бриселу инсистирати на формирању Заједнице српских општина, а премијерку је питао да ли сва поменута дешавања могу утицати на процес дијалога и да ли би ЕУ коначно требало да почне да води уравнотежену политику.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг