Русија

ХОРОР! Руски научник који је развијао вакцину против короне пронађен мртав!

Након вести да је трећи лекар у Русији, који се жалио да је натеран да ради, „пао с прозора“, појавила се информација о смрти још једног лекара.

Подсетимо, у пролеће прошле године, у периоду од две недеље чак троје руских лекара је на сумњив начин је „пало кроз прозор“. Оно што је заједничко свима њима јесте да су се жалили на тешке услове са којима се суочавају медицински радници у Русији услед пандемије коронавируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Претпоследњи доктор Алекандер Шулепов (37) пао је с прозора болнице у мају, и то након што се појавио на видео-снимку у којем је тврдио да му је наређено да ради упркос томе што је тестиран позитивно на ковид 19, писао је својевремено „Дејли мејл“, позивајући се на локални руски сајт Вестиврн.ру.

Међутим, како преноси „Блиц“, сада има и још један „случај“ с руским докторима. Наиме, главни руски научник са блиским везама са Универзитетом Единбург, који је радио на развоју вакцине против ковида 19, пронађен је мртав под сумњивим околностима у Санкт Петербургу.

Ради се о биологу Александеру Саши Каганском (45), најпознатијем по раду на борби против канцера. Он је пао у доњем вешу са 14. спрата стамбене зграде, а како преноси „Московски комсомолец“, на телу је имао убодну рану.

Др Кагански радио је у Единбургу 13 година, до 2017. Касније је био директор Центра за геномску и регенеративну медицине руског Далекоисточног федералног универзитета у Владивостоку, где је наставио истраживачку сарадњу са шкотским универзитетом.

Московски лист пише да је он развијао вакцину против коронавируса и да је умро „под чудним околностима“. У извештају се не даје више детаља о томе на којој је тачно вакцини радио. Наводи се и да је Кагански био у Санкт Петербургу да посети гробове својих рођака и старог школског пријатеља Игора Иванова.

Истражни комитет Русије рекао је да је ухапшен 45-годишњи осумњичени и да је отворена истрага након открића тела „са знацима насилне смрти“.

Како наводи „Дејли мејл“, Кагански је недавно примио средства за истраживање нових начина дијагнозе и третирања малигних тумора мозга. Заговарао је истраживања о употреби биља и печурака као могућих решења за третман рака.

Претходно је студирао и радио у Сједињеним Америчким Државама, а 1991. кад се распао Совјетски савез, био је први руски делегат у Европском омладинском парламенту. Такође је био члан Омладинске академије Шкотске.

„Дејли мејл“ подсећа да је почетком ове године седам људи у Русији скочило у смрт са болничких прозора. Кагански је осми који је погинуо на тај начин, а само једна особа је преживела. Међу њима су др Јелена Непомњашча (47), која је пала са прозора своје болнице у Краснојарску са висине од 15 метара. Умрла је 1. маја и једина је жртва за коју се не зна да ли је имала коронавирус.

Др Наталија Лебедева (48) пала је са висине од 18 метара крајем априла, а др Александер Шулепов (37) је у болници са повредама на глави након пада са другог спрата. Његовој жени Марији забрањено је да говори с медијима о инциденту.

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс