Здравље

ИМУНОЛОГ УПОЗОРИО: Ево шта ће се десити ако се вакцинишете и дођете у контакт с коронавирусом!

Две вакцине против коронавируса стигле су на проверу у Србију – Фајзерова и руска спутник В, а према наводима надлежних, очекује се да у наредним данима дође и кинеска. Оно што многе сада занима јесте како ће људски организам да реагује када дође у контакт са ковидом 19 након вакцинације.

На нека питања покушао је за „Вечерњи“ да одговори имунолог Златко Тробоњача са Катедре за физиологију, имунологију и патофизиологију Медицинског факултета Универзитета у Ријеци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Кад човеку унесете антиген, унесете га у одређеној дози и имуни систем реагује. Имуном систему за развој специфичне имуности, тачно усмерене на одређени патоген, потребно је око седам дана. Антитела почињу да се стварају око шестог дана, до деветог дана расте концентрација имуних механизама одговорних за елиминацију патогена“, рекао је, те додао:

„Код неке вакцине након три недеље, а код неке четири, поновно дајете другу дозу, исти антиген који је већ претходно реаговао и тада добијете још јачу реакцију, снажни имуни одговор: велики број имуних (меморијских) станица које очекују долазак правог антигена или антигена који је присутан на живом патогену, како би га одмах при уласку у организам елиминисали“, објаснио је имунолог.

Кад је реч о вакцини против коронавируса САРС-ЦоВ-2 која се даје у две дозе, две недеље након прве дозе може се очекивати одређени степен имунитета. Она у тој фази можда не би спречила настанак болести, али би сигурно спречила настанак тежих облика болести. Недељу дана након друге дозе постиже се веома снажна имуност која ће потпуно спречити инфекцију ковид 19.

Када би особа десет дана након прве дозе вакцине занемарила епидемиолошке мере и изложила се контакту са вирусом, могла би да се разболи и то пуном снагом болести, додао је доктор.

„Не би се смело излагати пре друге дозе, а тек 7-8 дана након друге дозе вакцине особа имаће довољно развијену имуност. Сви се ми разликујемо, па мањи део можда неће бити потпуно заштићен. Али ако се и разболе, сигурно је да ће оболети лакше и боловати краће“, поручио је.

 

 

 

 

 

Извор: Б92