loading...
Србија

ЈЕДАН ОД НАШИХ НАЈСТАРИЈИХ ВИРУСОЛОГА ОТКРИВА: Под овим условом смо од короне безбедни од…

Србија се већ месецима грчевито бори са опасним вирусом Ковид 19. Спас од ове болести многи виде у вакцини, међутим, део популације ипак негодује и сматра да вакцина није безбедна. После 30 година рада у Канади, један од најстаријих вирусолога у Србији, професор вирусологије и инфективних болести на Пољопривредном факултету у Новом Саду Драган Роган истиче значај вакцине и наглашава да је вирус велико зло.

– Радио сам у Канади као вирусолог и могу слободно рећи да је вакцина спас. Перцепција за вакцину коју чујем негативну то је својствено особама које мало познају биологију и који су неповерљиви, вакцина не може бити регистрована уколико постоји минимум сумње да ће имати нежељене ефекте. Вакцина је већ у САД добила дозволу и почеће се производити и вероватно до априла, вакцинацијом ће се постићи имунитет тзв. стада, што значи да смо од маја сви безбедни. Вакцине које се тренутно региструју су направљене посебном технологијом и високо су успешне. Званично 70 посто је успех током прве вакцинације а успех током друге око 90 одсто – каже за РИНУ, професор вирусологије и инфективних болести Драган Роган.

Он истиче да је за сам ток лечења веома битно да се одмах укључе антибиотици, јер сваки вирус па и Ковид 19 изазива озбиљне последице у организму.

– Уколико неко дође у контакт са вирусом врло брзо се треба јавити лекару и почети одмах са антибиотицима, јер је вирус велико зло које изазива стравичне промене у плућима, убија ћелије, тако да антибиотике укључити што пре и то вас не може нико убедити да треба другачије. Када посматрате запалење плућа, генерално то је прогресивно обољење. Вероватно постоје особе које имају рецепторе да се вирус врло лако веже и врло лако пенетрира, такве особе су склоније обољевању. Постоје људи код којих и на осталим органима и ткивима постоје рецептори за које се вирус може везати, самим тим изазива јако драстична обољења – тврди професор Роган.

Како каже, зависно од имунолошког одговора вируса потребна је једна или две вакцинације.

Извор: Информер/РИНА

loading...