Свет

ЈЕЗИВ СНИМАК: Медицинска сестра вакцинисана фајзеровом вакцином и док ју је хвалила уживо на ТВ пала у несвест (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Медицинска сестра у болници у Тенесију срушила се убрзо након узимања дозе Фајзерове вакцине против коронавируса, и то у програму уживо. Иако се неколико тренутака касније опоравила, несрећа је задала још један ударац кампањи у САД за промоцију вакцине.

Главна сестра болнице у Чатануги Тифани Довер, била је међу првима која је у четвртак примила вакцину у тој установи. Али док је разговарала са медијима неколико тренутака након што је примила прву дозу, Довер је пријавила да осећа јаку вртоглавицу пре него што се онесвестила пред камерама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Срећом, доктор поред ње је успео да јој ублажи пад и након неколико минута поново је стала на ноге, објашњавајући да оваква реакција за њу није неуобичајена.

– Одједном ме је погодило, могла сам да осетим како се то догађа – рекла је Довер и додала:

– Осећала сам се мало дезоријентисано, али сада се осећам добро и бол у мојој руци је нестао. У прошлости сам имала јако активан вагални одговор, па тако ако ме заболи нешто, било да је заноктица, или ударац у ножни прст једноставно могу да се онесвестим – каже она.

Друго медицинско особље ове болнице изјавило је да нежељена реакција није повезана са састојцима вакцине, коју су заједнички развили Фајзер и немачка фирма Бионтек, а која је одобрена раније овог месеца од стране америчке Управе за храну и лекове.

Није једини инцидент

– То је реакција која се може догодити врло често са било којом вакцином или инекцијом – рекао је др Џеси Такер, медицински директор у болници.

Док службеници јавног здравства широм земље раде на јачању поверења у нову вакцину, развијену невероватном брзином и убрзану путем хитног одобрења ФДА – инцидент у Чатануги није био једини велики ПР-ов промашај за имунизацију компаније Фајзер ове недеље.

Празан шприц

Подсетимо, ПР кампања америчких здравствених власти у уторак је налетела на још једну препреку када је објављен снимак вакцинације са очигледно празним шприцем у једној болници у Тексасу.

Иако болница тврди да је особље виђено на снимцима догађаја добило пуне дозе вакцине, не нудећи објашњење за видно празан шприц, саопштили су да је дотична медицинска сестра по други пут вакцинисана како би „уклонили сваку сумњу“ и „даље јачала поверење у процес вакцинације“. Из установе су додали да „поновно вакцинисање медицинске сестре неће изазвати негативне ефекте“.

Извор: Ало.рс