Србија

ЈЕЗИВЕ ТВРДЊЕ ЕКСПЕРТА ЗА ЕНЕРГЕТИКУ: Господар Србије је шизофреничар, људи ће се бранити пушкама! (ВИДЕО)

Мини хидроелектране треба да су такве да се реке не пакују у цеви, а сада имамо призоре страве и ужаса. Погледајте само Јошаницу, начичкано је осам таквих електрана. Кад он узме захват од четири пет километара километара да повећа пад воде, то је злочин. У тих 4-5 километара, он угаси два три села. Ту неће да слете птице ни лептири, и шта све има у том ланцу, рекао је електроинжењер и професор енергетике Јован Јоца Мандић, гостујући у емисији Реч продукције Хелмкаст.

– Права идеја минихидроелектрана је била да то буде по принципу воденица, где се не уништава природа, где ћете имати рибњаке, гајити пастрмку, и имати један прави угођај – нагласио је Мандић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је нагласио да тренутно има 140.000 информисаних људи спремних да бране планинске реке.

– Објективно је кренула побуна народа. Ниједан проблем није окупио тако озбиљну елиту одговорних људи, као мини хидроелектране да се забране.

Који су то новци који могу њима донети задовољство ако зна да уништава живот лептира, риба, пастрмки, заштићених врста, до гмизаваца који су исто од Бога дати у том неком ланцу… Кад читате извештаје биолога, шта ту све нема… А онда кад видите да се села празне, јер они њима укидају воду за живот, чак људи који су се вратили на села да производе здраву храну и сад им неко узме воду – огорчен је Мандић.

Он је истакао да је „највећи власник тих хидроелектрана Никола Петровић, кум председника Вучића“.

– Он поседује већ 17 мини хидроелектрана. Јавили су се озбиљни отпори и ако држава не престане да силује реке, угрожени људи су врло близу да уместо крампова, следећи пут на протесте и рушење тих цеви дођу са пушкама – упозорио је Мандић.

Он је открио и која је најбоља, а потпуно неискоришћена зелена енергија на коју уопште власт не обраћа пажњу.

Мандић је подсетио да нам је „Александар Вучић као млад радикалски посланик 1993. године увео таксе на бројило“.

– То је било на његов предлог. Сада није једна, сада имате 7-8 наслаганих фиксних ставки, и ако одете негде и имате потрошњу нула киловата, ви и даље имате бројне ставке које улазе у рачун – рекао је гост емисије.

Такође, говорио је и о томе како се на челу ЕПС-а нашао човек који је професионални кувар и „правио је најбоље ћевапе у Обреновцу“.

Саговорник Хелмкаста је открио и да је требало да сведочи на Анкетном одбору о злоупотребама са трговином струје, али је тог дана Александар Вучић прекинуо рад тог тела и затворио даљу причу. Такође је говорио о НАТО бомбардовању, на који начин су успевали да брзо оспособе енергетски систем од графитних бомби, што је разбеснело НАТО па се окомио на трафостанице како би се одатле разлио отров који се налази у њима, а о каквом се отрову ради можете видети у емисији.

Мандић се обрушио и на извршитеље, који отимају вишеструко већу вредност имовине од самог дуга, а често се ради о непостојећим дуговима.

Извор: Правда