Свет

ЈЕЗИВЕ ТВРДЊЕ! Људи ће умирати због претрпаних болница!

Вашингтон — Многи показатељи сугеришу да ће следеће лето бити радосно и просперитетно и да ће се људи поново окупљати на отвореном и у затвореном.

Али биће их мање, јер ће умрети десетине хиљада Американаца који су могли бити спасени, пише амерички магазин Атлантик.

Много доказа указује на то да се остварује један од најгорих страхова од пандемије – да ће болнице бити преплављене, што ће довести до непотребних смртних случајева. Американци који данас умиру од ковид-19 преживели би да су се разболели пре месец дана.

Прошле среде, први пут од почетка пандемије, у америчким болницама било је 100.000 пацијената са ковид-19. Пандемијска ноћна мора, пуцање националне болнице и здравственог система, поново се појавила након првог таласа када је број хоспитализованих износио 60.000, наводи магазин.

Болнице су постале пренатрпане, што их је натерало да буду рестриктивне у погледу тога кога примају и што доводи до тога да више Американаца непотребно умире.

Тренутни пораст броја хоспитализација започео је крајем септембра и болнице се недељама носе са незапамћеном потражњом за медицинским услугама.

Број хоспитализованих пацијената повећавао се готово свакодневно. Од 1. новембра број пацијената са ковид-19 у болницама се удвостручио, а од 1. октобра утростручио.

За то време здравствени радници су се бринули да ће болнице ускоро бити пренатрпане. „Систем здравствене заштите у Ајови ће се урушити, без сумње“, рекао је један инфектолог за Атлантик почетком новембра.

Следеће недеље један лекар интензивне неге у Небраски упозорио је: „Претпоставка да ћемо увек имати један болнички кревет за вас је нетачна“.

Чини се да је ова катастрофа на помолу не само у Ајови и Небраски већ и широм Америке. Национални слом болничког система сада се такође може видети у подацима о корона вирусу. Недељама је број хоспитализованих људи са ковид-19 износио приближно 3,5 процената од укупног броја случајева претходне недеље. Медјутим, сада се смањује се број случајева у укупном броју хоспитализација, наводи магазин.

Просечни Американац са ковид-19 данас је примљен у болницу вероватно болеснији од некога с ковид-19 крајем лета. То није зато што су лекари и медицинске сестре постали окрутнији, пише Атлантик, већ једноставно зато што им понестаје болничких кревета и јер је потребно пооштрити критеријуме за пријем у болницу.

Истовремено, изгледа да је вирус убио нешто већи проценат људи којима је дијагностикован ковид-19. Помоћу методе која узима у обзир кашњење података о броју заражених и умрлих показало се да је у већем делу октобра и новембра умрло око 1,7 одсто заражених. Али средином новембра тај број порастао је на више од 1,8 одсто. Иако се ова промена може чинити малом, она представља стотине смртних случајева, јер много више људи оболи сваки дан.

Чини се, дакле да вирус убија више људи. И то има смисла. Много медицинских победа над вирусом резултат је боље болничке неге пацијената са ковид-19. Међутим, тренутно мањи део људи прима ову професионалнију и савеснију негу.

Предвиђа се да ће прве дозе вакцине ће скоро сигурно стићи до Божића. Десетине милиона Американаца могло би да има имунитет у року од осам недеља, а до краја фебруара око 100 милиона Американаца биће имуно.

Ипак, квалитет здравствене заштите ће се пре тога погоршати, а пацијенти којима су болнички кревети потребни из било ког другог разлога – срчаног удара или сломљене ноге – тешко ће доћи до њих. Многи људи ће патити и непотребно умирати, упозорава магазин Атлантик.

 

 

 

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

децембар 2020.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031