Свет

ЈЕЗИВО! Откривен тајни пројекат ЦИА! Циљ био контрола људског ума! Ево о чему је реч!

ЦИА је имала тајни пројекат МК-УЛТРА који је спровођен током 1957. и 1960, а чији је циљ био контрола људског ума помоћу дрога и метода попут хипнозе.

Све је откривено у недавно емитованом истраживачком серијалу „Брејнвошинг“ америчке ТВ мреже Си-би-ес, који је био посвећен злогласном пројекту МК-УЛТРА, преноси Јутарњи лист. Такође, откривено је, након скидања ознаке тајности с бројних докумената, да се злогласни пројекат вршио и у Канади и да је тамошња влада за то знала.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током раног периода хладног рата, ЦИА је била уверена да су комунисти открили лек или технику ​​која ће им омогућити контролу над људским умом. Као одговор на то, ЦИА је започела властити тајни програм, назван МК-УЛТРА, у потрази за леком за контролу ума који би могао бити оружје против непријатеља. Пројект МК-УЛТРА водио је хемичар др. Сидни Готлиб.

„Неки од Готлибових експеримената прикривено су финансирани на америчким универзитетима и истраживачким центрима, док су други спроведени у америчким затворима и детенцијским центрима у Јапану, Немачкој и на Филипинима“, рекао је за „Нешенел паблик“ радио новинар Стивен Кинзер.

Откривено је и да су у монструозни пројект били укључени и славни универзитети попут ХарвардаКолумбијеМасачусетса

Такође, детаљи пројекта објављени су и у књизи новинара Кинзера, који је дуго истраживао ту тему, а која носи наслов „Главни тровач: Сидни Готлиб и ЦИА потрага за контролом ума“.

Готлиб је у лето 1951. године почео радити у ЦИА-и у то доба посебно заинтересованој за ЛСД. Те студије су показале да ЛСД делује умирујуће па је почетком 1950-их ЦИА дала налог да Готлиб купи све светске залихе те психоактивне дроге. Готлиб је тако донео ЛСД у САД те га почео ширити по болницама, психијатријским клиникама, затворима и другим институцијама, све с циљем да се открије како људи реагирају на дрогу те може ли се она користити као средство за контролу ума.

Наравно, све се то одвијало у строгој тајности, а први волонтери у истраживањима били су агенти ЦИА и научници укључујући и самог Готлиба који је касније признао да је ЛСД узео више од 200 пута.

Осим ЛСД-а, у експериментима су обилно коришћени мескалинкокаин и марихуана. Добровољци који су током експеримената узимали ЛСД, у великом броју случајева су то сматрали врло угодним искуством и о томе су причали својим пријатељима међу којима су биле и неке славне личности.

Тако је Сидни Готлиб на неки начин поспешио развој контракултуре 1960-их. Након почетних експеримената с ЛСД-ом у којима су учествовали добровољци, Готлиб је ширио испитивања на затворенике.

Према Кинзеровом истраживању, многи од учесника Готлибових експеримената били су изложени психолошком мучењу у распону од електрошока до високих доза ЛСД-а. Примера ради, у једном пројекту деца у доби од шест до 11 година којима је дијагностификована шизофренија добијала су ЛСД сваки дан током шест седмица.

ЦИА је увела надзор и над бројним борделима који су били озвучени да би се проучавало како комбинација секса и дрога утиче на спремност мушкараца да одају тајне.

„Готлиб је желео да открије на који се начин може преузети контрола над људским умом и схватио је да је то процес из два дела. Прво, морали сте ‘разбити’ постојећи ум. Друго, морали сте пронаћи начин да у ту новонасталу празнину убаците нови ум. Не знамо колико је људи умрло, али многи су животи трајно уништени. На крају је Готлиб закључио да контрола ума није могућа“, рекао је Стивен Кинзер.

Пројект МК-УЛТРА угасио се 1973. године кад је тадашњи амерички председник Ричард Никсон сменио тадашњег директора ЦИА-е који је директно штитио Готлиба.

Али, пре него што је покренута истрага о целом случају врх ЦИА-е је наредио да се сви документи униште. Међутим, део је ипак сачуван.

 

Извор: rs.sputniknews.com

Ознаке