Србија

Језиво упозорење докторке! НОВИ КОРОНА ВИРУС СЕ ШИРИ 70 ОДСТО, ДОКАЗАНО ЈЕ 12.000 ЊЕГОВИХ МУТАЦИЈА? Ево шта нас чека!

Вируси по природи мутирају, тако да није изненађење да се појавио нови сој вируса корона, каже Марија Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП)

Она је за ТВ Пинк навела да је до сада доказало више од 12.000 мутација и да су то углавном неутралне мутације које не изазивају никакве промене нити у вирулентности, нити у тежини клиничке слике.

– Што се тиче новог соја вируса који се појавио на југу Велике Британије, постоје докази да је он ипак заразнији од форме вируса која је до сада била најзаступљенија у Европи. Кажу да се преноси 70 пута одсто него постојећа форма вируса – навела је Гњатовић. Нема доказа, наводи она, да тај сој вируса изазива тежу клиничку слику, али да је проблем брзина ширења што ће извршити већи притисак на здравствени систем уколико дође до ширења. Подсећа да је вирус већ је пронађен у Аустрији, Данској, Италији. – Све вакцине се праве на више протеинских компоненти вируса, никада није у питању једна протеинска компонента. Мутација се дешава углавном у мањим сегментима, дешавају се мање промене, претпостављам да ће вакцина бити ефикасна и за тај сој вируса – рекла је докторка.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс/Информер.рс