Свет

КАТАСТРОФА НА ПОМОЛУ! Велика грешка са вакцинама, ово се дешава

У Немачкој је у недељу каснила вакцинација против коронавируса у неколико градова због грешке у транспорту вакцина.

Наиме, термометри су на више од хиљаду узорака показали да вакцина можда није било на довољно ниској температури током превоза.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Приликом очитавања дневника температура, који су били затворени у термо- кутијама, појавиле су се сумње у испуњавање захтева хладног ланца“, објавио је округ Лихтенфелс, на северу највеће немачке покрајине Баварске, преноси Јутарњи лист.

Медицинско особље открило је да се температура у једној термо-кутији за транспорт вакцина попела на 15 сттепени Целзијусових, открио је портпарол Лихтенфелса, што је више од вредности од 8 степени коју су одредили произвођачи.

Због сумњивих узорака окрузи Кобург, Кронах, Кулмбах, Хоф, Бајреут и Вунсидел у северној Баварској чекају одговор „Бионтека“ може ли се вакцина сада уопште користити.

„Бионтек“ је рекао да је послао одговор, али је остала тајна шта су рекли.

Иначе, вакцина која користи нову такозвану мРНА технологију, мора се чувати на ниским температурама од око -70 степени Целзијуса пре него што дође до дистрибуционих центара у посебно дизајнираним кутијама које су испуњене сувим ледом.

Кад се извади из складишта, вакцина се мора држати на температури од 2 до 8 степени да би било исправна у наредних пет дана. Термо-кутије, које је дизајнирао „Физер“, опремљене су и ГПС трагачима како би компаније могле да решавају потенцијалнр проблеме са складиштењем и транспортом.

Проблеми с температуром одгодили су почетак вакцинације и у јужним баварским окрузима Аугсбург и Диллинген, где је особље на крају ипак добило одобрење од „Бионтека“ за коришћење.

Кампања вакцинације у Немачкој је почела у недељу када су први вакцину примили корисници домова за старије и немоћне особе. До краја ове године Савезна влада планира да подели више од 1,3 милиона доза локалним здравственим властима.

Извор: Ало