Србија

КОЛИКО ПУТА МОЖЕТЕ ДА НОСИТЕ ИСТУ МАСКУ? Ово морате да знате: Ево колико сте заштићени! Шокантне тврдње!

Ново истраживање је показало да ношење коришћене маске може бити мање ефикасно у заштити од корона вируса него да је уопште не носите

Истраживачи су прегледали трослојне хируршке маске, које су врло честе међу здравственим радницима, аи и становништвом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Открили су да, када су нове, ове маске могу филтрирати скоро три четвртине ситних честица које се задржавају у ваздуху и сигурне су у заштити од инфекције. Али, када се користе више пута, оне филтрирају само једну четвртину малих капљица, јер се маске деформишу са сваким новим ношењем.

Тим са Универзитета у Масачусетсу каже да налази пружају доказе зашто облик маске треба узети у обзир приликом испитивања њихове заштите и дизајнирања нових маски.

-Природно је мислити да ношење маске, без обзира на то да ли је нова или стара, је увек боље ишта него ништа – рекао је коаутор др Јинкијанг Кси, ванредни професор.

Резултати показују да је ово веровање тачно само за честице веће од пет микрометара, али не и за фине честице мање од 2,5 микрометра.

Трослојне маске

Трослојне маске су препоручене од стране здравствених радника. Унутрашњи слој је направљен од упијајућег материјала, средњи слој делује као филтер, а спољашњи је направљен од неупијајућег материјала.

За студију, објављену у часопису Phisics of Fluids, тим је развио дигитални модел особе која носи хируршку маску са наборима. Затим су погледали понашање аеросола, ситних капљица течности и честица које се могу задржати у ваздуху. Модел је пратио где су аеросоли слетели на маску и лице и да ли су се пробили у нос или плућа.

Алат је показао да када људи носе маске мења се и начин на који ваздух струји око лица. Истраживачи су открили да ваздух не улази кроз нос и уста на одређеним тачкама, већ кроз целу површину маске при малим брзинама. Затим су погледали ефикасност филтрације трослојних маски. Открили су да, када су нове, могу филтрирати 65 процената честица, али када су већ коришћене, могу филтрирати само 25 процената.

Само нова маска штити

То значи да маска, када је нова, нуди добру заштиту, али ношење неколико пута може бити горе него када се маска уопште не носи.

Истраживачи верују да је то зато што набори хируршке маске утичу на обрасце протока ваздуха и, када се изнова користе, мењају облик и њихова ефикасност се смањује. За будућа истраживања, тим се нада да ће проучити како различити облици маски утичу на заштиту.

– Надамо се да ће органи јавног здравства појачати превентивне мере за сузбијање преноса корона вируса, попут избора ефикасније маске, правилног ношења ради највеће заштите и избегавања поновне употребе коришћене маске – рекао је Кси.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Информер.рс