Србија

КОНОВА ИЗЈАВА УЗБУРКАЛА ЈАВНОСТ! Свако ко МЕНЕ упозорава на ХИПОКРАТОВУ ЗАКЛЕТВУ…

Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса каже да свако треба да се дубоко преиспита ко њега упозорава на Хипократову заклетву због рада у кризном штабу.

Он је ово написао на свом налогу на Фејсбуку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свако онај који ме упозорава на Хипократову заклетву због рада у Кризном штабу и неких наводно прихваћених компромиса нека се дубоко преиспита. Макар то био и професор Драган Делић. То везе нема са истином. Хипократова заклетва је непрекидно испред свега. Попуштање мера није НИКАДА подржано од медицинског дела Кризног штаба. Посебно је оштра граница била у односу на рад кафића и ресторана – написао је др Кон.

Повод за овај статус је изјава инфектолога и некадашњег директора Инфективне клинике Драгана Делић да му одлуке Кризног штаба и попуштање мера делују неубедљиво и не уливају поверење. Колегама које одлучују поручује да се држе струке и Хипократове заклетве коју су положили.

– Очито је поново направљен компромис, што је за мене као лекара, стручњака неприхватљиво. Медицина, струка, наука не прихватају компромисе. Медицина мора да се држи здравља људи и њихових живота. То је нама примарни оријентир и међа, на основу тога ми доносимо одлуке као лекари, као здравствени радници. Свако улажење у неке друге области може да буде клизав терен у коме се лекари обично не сналазе баш најбоље – сматра Делић и додаје:

– Струка, струка, струка, медицина медицина, медицина, наука, наука, наука. Строго да се држе струке и професије. Наш примарни и доминантни циљ је здравље становништва и што мање размишљања о другим аспектима. То је мој колегијани савет. Никоме другом нисмо положили заклетву него Хипократу.

Доктор Предраг Кон је, иначе, одмах након попуштања мера у неколико наврата приликом гостовања на телевизијама изјавио да медицински део штаба није био за релаксацију мера, као и да су остали уздржани приликом изјашњавања о овој одлуци.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс/Телеграф.рс