Србија

КРИЗНИ ШТАБ ДОНЕО ОДЛУКУ: Ова мера је обавезна од 20. децембра

Током предстојећег викенда важиће исте мере као и током претходног, саопштио је покрајински секретар за здравство и члан Кризног штаба, др Зоран Гојковић.

То је био закључак јутрошњег састанка Кризног штаба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сигурно је само да ће од понедељка установама културе бити продужено радно време, али за сада је неизвесно да ли до 20.00 или 21.00.

„У последњих 24 сата у Србији је на корону тестирано 16.740, а од тога је новозаражених 4.910. Нажалост преминуло је 51, а на респираторима је 349 пацијената“, саопштио је др Зоран Гојковић на почетку конференције за медије.

Затим се обратила др Снежана Јовановић:

„Данас се говори о повећању цене тестова са 6.000 на 9.000 динара. Нико не помиње да су уведени антогенски тестови. ПЦР код особа које имају симптоматологију и није битно урадити“.

„Што се тиче цене тестирања, то је предложила радна група, што је прихватио Кризни штаб. Та цена од 6.000 динара, или 9.000 динара не обухвата пуну цену ПЦР теста, који је много скупљи. Дакле, чак ни цена од 9.000 динара не може да надомести све што се заиста троши приликом ПЦР теста“, додала је др Јовановић.

Др Гојковић је говорио о одлукама са јутрошњег састанка:

„Анализирали смо тренутну ситуацију у Србији и наставили што смо имали и до сада. Викенд ће бити исти као и претходни. Све мере које су биле на снази, остају до даљег“.

„Новост је једино да је Влада донела одлуку да од 20. децембра сви који улазе у Србију, а нису држављани Србије, морају да имају негативан ПЦР тест. Држављани Србије морају или да имају негативан тест или да иду у карантин десет дана“.

„Сви у Кризном штабу смо сагласни да од понедељка установама културе – позориштима, биоскопима, галеријама и музејима – радно време буде продужено, видећемо да ли до 20 или 21 сат“.

„Ја молим грађане који су купили или набавили антигенске тестове да их не узимају. Чак иако су сами узели брис, због нестручности могу добити лажно позитиван налаз или да се самоповреде. То мора да учини стручно лице. То није за појединачну употребу, не зато што ми то некоме бранимо, већ није регистровано за такво коришћење. Ти тестови намењени су искључиво за приватне болнице и домове здравља“.

„Инспекције су на терену и испитују чији је то пропуст“.

„Имам добру вест, наша Агенција је дала дозволу за увоз Фајзерове вакцине. Очекујемо да први контигент стигне следеће недеље, када ће бити подвргнут новом испитивању“.

„Што се тиче гужви на границама, један део грађана не улазе у Србију као коначно одредиште, већи број само транзитно пролазе кроз Србију. Не видим разлог за бригу“.

„Тачно је да су у појединим местима повећане гужве испред ковид амбуланти. На све начине покушавамо да обезбедимо шаторе, грејалице“…

„Србија је једна од првих пет држава света која је потписала уговор са Фајзером и зато ћемо добити велики број вакцина. Имали смо добар осећај да ће Фајзер први пустити вакцину на тржиште“.

Извор: Курир.рс