Регион Русија

ЛАВРОВ МОРА ДА ВРАТИ ИКОНУ КОЈУ ЈЕ ДОБИО ОД ДОДИКА! Случај стигао до Интерпола! Ево шта се дешава!

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Икона уз 18. века из Луганска, коју је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поклонио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову током недавне посете БиХ, биће враћена дародавцу како би се преко Интерпола утврдила њена историја, саопштило је Министарство спољних послова Русије, преноси Спутњик.

„Икона ће бити враћена дариваоцу ради даљег разјашњења њене историје преко Интерпола“, саопштено је из Министарства, наводи Спутњик

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додик се за сада није огласио поводом саопштења руског министартва спољних послова.

У време посете Лаврова агенција Срна пренела је да је Додик је поклонио руском шефу дипломатије позлаћену икону из 18. века из Луганска, а Додикв Савез независних социјалдемократа (СНСД) на твитеруј је објавио и фотографију.

Претпоставља се да хе реч о икоби Светог Николаја Чудотворца, а на фотографији се види црвени воштани печат на полеђини иконе и отисак „УРСР. Народни комитет за образовање. Укрнаука. Одеска регионална комисија“.

Реаговала је Амбасада Украјине у Босни и Херцеговини и упутила Министарству спољних послова БиХ ноту у којој моле за пружање детаљне информације о пореклу иконе из Луганска, града у Украјини.

Амбасада Украјине сматра како је то пружање подршке наводној агресивној политици Руске Федерације, пренео је Спутњик.

Тужилаштво БиХ саопштило је да је формирало предмет „случај икона“ на основу информације од министарке спољних послова у Савету министара БиХ Бисере Турковић.

Београдски лист Данас пише да је Додиков поклон Лаврову „на путу је да постане предмет дипломатског скандала“.

„Икона у окову, највероватније светог Николе Чудотворца, за коју медији на основу сертификата тврде да је стара три века, а коју је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик 14. децембра поклонио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову на путу је да постане предмет дипломатског скандала“, пише Данас.

Лист подсећа на ноту Амбасаде Украјине у Сарајеву властима БиХ укојом се тражи објашњење како је икона доспела у Босну и Херцеговину и на изјаву портпарола Министарства спољних послова Украјине Олега Николенка да ће се „украјинске дипломате наредних дана састати са босанским колегама

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Фонет