Србија

Лоше вести! БАНКЕ ЋЕ ДА НАС ОДЕРУ У 2021. ГОДИНИ! Скупље ћемо плаћати СМС, дизање пара на банкомату! Ево шта нас чека!

Клијенти банака у Србији мораће у 2021. години да издвоје више новца за поједине уобичајене услуге, попут одржавања рачуна, СМС обавештења, коришћења банкомата и исплате готовине.

Према првим информацијама, ове банкарске услуге које користе практично сви који имају рачун у банци, биће у наредној години скупље за 15 до 60 процената.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На српском тржишту послује 26 банака, 14 платних и две институције електронског новца, а једна банка је већ почела својим клијентима да шаље оквирне уговоре са новим тарифама које ће важити од 1. марта 2021.

Тако ће одржавање рачуна од трећег месеца наредне године коштати 190 динара, уместо досадашњих 160, наведено је у документу који су добили клијенти. За СМС обавештења месечно ће бити потребно 100, уместо 70 динара, а минимална накнада за исплату кеша коришћењем платне картице на банкомату или шалтеру друге банке уместо 150 биће 200 динара.

Тако ћете за годину дана само за одржавање рачуна уместо досадашњих 1.920 динара, плаћати 2.280, док ће вас СМС обавештања убудће коштатати за 12 месеци 1.200 уместо садашњих 840 динара.

За скоро 70 одсто поскупеће услуга замене картице ако је украдена или изгубљена, па ће уместо 300 коштати 500 динара, а уведена је и накнада за упит стања на банкомату уз помоћ кредитне картице од 40 динара.

Измене тарифа и корекцију појединих цена услуга најавиле су и друге банке. Како наводе, већ се зна да ће бити одређених корекција, али не и у ком ће правци ићи. Поједини банкари кажу да су цене за одређене услуге снижене, за друге незнатно увећане, док је за највећи број услуга цена остала непромењена.

„За физичка лица је тарифа за инстант плаћања путем мобилног банкарства смањена са 30 на 20 динара за трансакције до 300.000, док је цена те услуге у експозитури повећана са 0,5 одсто од износа који се уплаћује на 0,8 одсто. Банка и даље не наплаћује безготовински пренос новчаних средстава унутар банке“, објашњавају у једној банци, у којој ће се нове тарифе примењивати од 18. јануара.

Услуга одржавања рачуна по најнижој тарифи за сада се креће од 95 динара до 200 динара у зависности од банке.

Банке самосталне у одређивању тарифа

Из Народне банке Србије тврде да немају информације које финансијске установе у овом тренутку намеравају да подигну цене својих накнада, али подсећају и да банке нису у обавези да унапред достављају измене тарифа за услуге које пружају. У складу са Законом о платним услугама, једино морају да информишу своје кориснике писменим путем – најмање два месеца раније.

„Корисник платних услуга није дужан да прихвати повећање накнада за платне услуге које банка пружа и може раскинути оквирни уговор с банком без плаћања накнаде и других трошкова“, објашњавају у НБС и додају да је свака банка самостална у одлуци о цени својих услуга, али „с обзиром на то да у Србији тренутно послује 26 банака, свакој је у интересу да има конкурентну понуду“.

Које све накнаде плаћамо банкама

Од марта прошле године, све банке су у обавези да Народној банци Србије достављају цену 14 накнада које наплаћују клијентима, ради јавног објављивања на сајту централне банке.

Тако, на пример, месечно одржавање рачуна кошта клијенте од 150 до 350 динара, за основне пакете рачуна, мада поједине банке не наплаћују ову накнаду.

Издавање чекова наплаћује се до 20 динара по чеку, а дозвољени минус је и даље убедљиво најскупља ставка коју зарачунавају банкари у Србији и креће се између 30 и 40 одсто.

Банке имају посебне провизије и за пријем новца из иностранства на девизни рачун у Србији, затим за услуге мобилног и електронског банкарства, дебитне и кредитне картице, али и подизање кеша картицама. Ту су и накнаде за издавање разних потврда, за промену кредитног лимита и за слање опомена уколико касните са уплатом рате кредита…

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс/Блиц.рс