Србија

Лоше вести! Кон саопштио: Размишљамо о ОГРАНИЧАВАЊУ КРЕТАЊА грађана!

Продужења постојећих мера ће свакако бити, као и евентуалног додавања нових, а размишљамо и о забрани кретања, рекао је јутрос гостујући на тв Прва др Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба.

– Свакако ће бити продужења ових мера и евентуалног додавања. Разрешено је то питање. Биће потребне нове мере на граници, само је сада питање технички како ће бити спроведене, али то је одлучено – рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима др Кона, једна од мера о којима се размишља је и забрана кретања.

– Објављују се и позивају преко друштвених мрежа на прославе, журке у изнајмљеним просторима. То се дешава, то је нешто што није појединачни случај, има и отворених позива. Велико је питање да ли је могуће у оквиру приватних аранжмана и договора то могуће контролисати. То је један од разлога због којих размишљамо о ограничењу кретања, а оно задире у људска права и тражи правне оквире – рекао је др Кон.

„Полицијски час спасио 1.000 живота“
Говорећи о рестриктивним мерама, епидемиолог је рекао да је полицијски час до сада спасио 1.000 живота.

– Када је уведено ванредно стање и полицијски цас, спашено је најмање 1.000 живота. Онима којима није тада било јасно, мислим да је јасно сада. Крај зиме и почетак пролећа, била је идеална ситуација за пренос вируса, ефекте тих мера смо добро запамтили. Јасно је да нам искуство показује да је то најефективнија мера – каже Кон.

Додаје да Кризни штаб инсистира да се све мере поштују.

– Медицински део Кризног штаба инсистира на томе да не буде окупљања, ако не може онда држава треба да разреши тај проблем и уведе мере који то решавају – рекао је.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс