Србија

ЛОШЕ ВЕСТИ! Пет земаља добиће позив: Признајте Косово!

Брисел — Европски парламент поново ће позвати пет земаља ЕУ које нису признале независност Косова да то учине што пре, наводи се у нацрту извештаја.

Тај нацрт је припремила известилац за Косово Виола фон Крамон у Одбору за спољну политику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи у документу, тај позив није нов, јер је Европски парламент и даље једина институција ЕУ која се односи према Косову као држави и тражи од држава чланица да признају држављанство Косова, преноси Радио слободна Европа на албанском језику.

„Примећено је да пет држава чланица није признало Косово и оне се поново позивају да то учине. Истиче се да би признање ишло у корист нормализацији односа Косова и Србије“, наводи се у нацрту извештаја.

Велики део извештаја посвећен је и дијалогу Београда и Приштине и у њему се поздравља наставак дијалога и посвећеност у том процесу.

Приштина и званични Београд позвани су да наставе свој конструктиван ангажман у потрази за свеобухватним споразумом, али и да примене до сада постигнуте споразуме.

Наводи се и да споразум постигнут у Вашингтону 4. септембра о нормализацији економских односа и подвлачи да је трансатлантска сарадња кључни фактор стабилности у региону и позива се на више напора како би се сазнала судбина несталих особа од последњег рата на Косову.

Извештај поздравља оснивање Регионалне комисије за чињенице ратних злочина и тешких кршења људских права на територији бивше Југославије. „Позивамо на веће напоре у преиспитивању захтева родјака несталих особа, отварању ратне архиве и откривању података о особама које се и даље воде као нестале из ратног периода 1998-99 на Косову“, наводи се у документу.

Како се наводи, извештај се односи на период од две године, јер прошле године није било извештаја ЕП због избора у ЕУ.

У нацрту извештаја се наводи да Косово и даље пати од политичке нестабилности, посебно након парламентарних избора у октобру 2019. године и додај да би требало да појача напоре у решавању проблема у области владавине права, функционисања институција и економског развоја.

Извештај подвлачи да је Косово и даље једина област у региону Западног Балкана за чије градјане су потребне визе за путовање у Шенген зону, иако је Косово испунило све услове за либерализацију визног режима од 2018. године.

У документу се помиње и да Косово треба да појача напоре у борби против корупције, као и да треб ада повећа капацитет производње енергије из алтернативних извора.

О извештају ће се прво расправљати у Одбору за спољне послове Европског парламента, где ће се и гласати, а након тога о њему ће се расправљати и он ће се усвојити као резолуција Европског парламента током пленарне седнице.

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг