Србија

Лоше вести! ПРЕМИЈЕРКА АНА БРНАБИЋ ЗАБРИНУТА: Хитно се обратила грађанима!

– Свет ће бити теже место за живот и биће мање фер, после пандемије, приметила је Брнабић и истакла да се јаз између богатих и сиромашних, појединаца и земаља, претвара у непремостиву провалију…

Пандемија корона вируса до сржи је уздрмала два основна принципа модерног света – принцип људских права и њиховог поштовања и принцип једнакости између појединаца и између земаља, поручила је данас премијерка Ана Брнабић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Људска права и пандемија једна је од најважнијих тема, не само код нас, већ глобално, и то у години која је у последњих 100, изузимајући Други светски рат, најтежа за човечанство“, рекла је Брнабић на скупу поводом обележавања Међународног дана људских права.

Свет ће бити теже место за живот и биће мање фер, после пандемије, приметила је Брнабић и истакла да се јаз између богатих и сиромашних, појединаца и земаља, претвара у непремостиву провалију.

Премијерка је истакла да је цела 2020. била у знаку ограничавања права и слобода каква се не памте, како би се сачувало оно најважније право – на живот, али да су земље биле принуђене да уводе рестрикције, ограничавање слободе кретања.

Брнабић је истакла да је броба против пандемије веома скупа, јер су скупе опреме, тестови, вакцине које сви теже да набаве.

„Девет од 10 сиромашних земаља вероватно неће моћи да прими вакцину 2021. године, јер су богате земље већ купиле 53 одсто вакцина предвиђених за производњу следеће године. А, са тих 53 одсто вакцина, вакцинисаће се само 14 одсто укупне популације“, указала је Брнабић.

Она је истакла да се Србија бори и настоји да вакцине обезбеди и билатерално и кроз међународне механизме, као што је Цоваx.

Брнабић је поручила да Србија даје све од себе да се на најбољи начин избори са пандемијом, да заштити животе и здравље грађана, али и њихова радна места и економију, како би наставила да се развија и надокнади пропуштено у овој години, што ће, истиче, бити тешко.

„Гарантујем да ћемо, када све ово буде иза нас, наставити да поштујемо индивидуална права и слободе, као и пре пандемије корона вируса, и уз помоћ новог Министаства, што је сигнал колико су нам људска права и друштвени дијалог важни и да желимо да их шитимо и унапређујемо“, рекла је Брнабић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс/Тањуг