Србија

Метеоролог објавио дугорочну прогнозу! Ево када ће пасти снег!

За сада је вероватноћа да за Божић по грегоријанском календару буде снега релативно ниска, али и даље постоји

Данас ће бити облачније, тмурно и над копненим пределима понегде уз појаву слабе кише или росуље, док би преко 800мнв понегде било и слабог снега.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ветар ће окренути на северозападни смер, док ће дуж Јадрана пролазно бити умерене и јаке буре. Данас мало хладније у односу на јуче, посебно на планинама уз дневни максимум од 3 до 7 степени Целзијуса, изнад 800мнв до 2 степена Целзијуса.

Од данас ће над нама ојачати поље антициклона, док ће се серија циклоналних активности преко Велике Британије и Скандинавије кретати даље на исток.

“То значи да ће у вишим слојевима атмосфере почети притицање релативно топлог ваздуха те ће на планинама региона већ од уторка бити релативно топло, често и преко 9 степени Целзијуса те ће се снег врло брзо отопити. За разлику од планина, у нижим деловима региона и котлинама ће се због статичне атмосфере хладан ваздух који је тежи спустити ка тлу условљавајући појаву температурне инверзије, а због хладнијег ваздуха при тлу тачка кондензација ће се лако остварити и уследиће појава магле које ће се у великом делу региона испод 500мнв задржавати и цео дан”, објашњава метеоролог Марко Чубрило.

Ветар ће бити врло слаб. Јутарњи минимуми од -1 до 3 степена Целзијуса, а на планинским висоравнима до -8. Токм дана у пределима са маглом хладно уз максимум између 1 и 5 степени Целзијуса, док ће у пределима без магле бити и око 12, а на приморју понегде и до 15 степени Целзијуса и управо та чињеница да је на планинама и приморју толико топло показује да је ово “вештачка” зима.

Око 21. децембра модели имају сигнал за могуће нарушање тог антициклона, али још није јасно како би та промена заиста изгледала. Тренутно је вероватнија опција отопљења у низијама и захлађења на планинама уз пролазне падавине, али постоји и део симуација на оба модела који око 23 децембра дају јачи, источније, лоциран циклон и у том случају би снега могло бити и у низијама за дочек Божића по грегоријанском календару.

Тренутно, после 25. децембра делује да следи још један “покушај” атмосфере да развије антициклон у ширем подручју Арктика, Скандинавије и запдне Европе.

То је тренутно сигнал који стоји на GFS-у, ECMWF i CFS моделу, а да ли ће на крају од тога нешто и бити тек ће се видети. У неком моменту доћи ће до успешног грађења тог антициклона којег модели већ неко време покушавају да развију, јер у оваквим ситуацијама атмосфера често више пута покушава развити синоптику која зауставља утицај Атлантика, али да би се то заиста и десило услови морају бити готово идеални, а то није тако лако оствариво.

После слабих падавина понегде за овај викенд пред нама је поново сивило и магла у низијама и сунце на планинама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс